Het Vlaams Belang heeft geen enkele verwachting bij de doorlichting van de spelregels van de federale regeringsvormingen, waarvoor de Kamercommissie Grondwet woensdag groen licht heeft gegeven. “Men wil in de toekomst blijkbaar nieuwe wereldrecords regeringsvormingen vermijden”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Al waren die records niet zozeer te wijten aan de spelregels, maar eenvoudig aan het feit dat niets in dit tot op de draad versleten land nog werkt.”
In 2007 duurde de federale regeringsvorming 194 dagen, in 2010 541 dagen en na de verkiezingen van 2019 net geen 500 dagen. “Het resultaat van anderhalf jaar ruzie maken aan de onderhandelingstafel was toen een coalitie van ruziemakers die het tot vandaag nergens over eens is”, aldus Pas. “In de dagbesteding van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en zijn ploeg van al dan niet verkozen ministers moet de overgang van onderhandeling naar coalitie niet veel verschil hebben uitgemaakt.”
“Nog even en de regeringsvormingen duren tot de volgende verkiezingen”
Het Vlaams Belang is het met de initiatiefnemers eens dat niemand, en al zeker het land niet, gebaat is met ellenlange regeringsvormingen. “Maar daar bestaan effectieve oplossingen voor. Wij pleiten bijvoorbeeld voor het Spaanse model, waarbij men automatisch nieuwe verkiezingen moet uitschrijven wanneer de politieke partijen er binnen drie maanden niet in slagen een regering te vormen”, vervolgt Pas. “We hebben een voorstel tot wijziging van de Grondwet in die zin ingediend. Maar helaas is zulks in dit land, waar de zelfverklaarde democraten een panische angst hebben voor de stem van het volk, niet aan de orde.”
“En een andere oplossing bestaat erin voor meer legitimiteit en transparantie te zorgen”, besluit Pas. “Het Vlaams Belang stelde eerder al voor om, naar Nederlands voorbeeld, de formatiegesprekken door het parlement en niet door de koning te laten aansturen. Dat is veel democratischer, want in tegenstelling tot een koning zijn parlementsleden immers verkozenen des volks. Maar helaas valt het de andere partijen nog steeds heel erg zwaar om de achterkamertjes te verlaten.”