In februari werden niet minder dan 2.399 asielaanvragen geregistreerd, een nieuw record. Dat blijkt vandaag nog maar eens uit de nieuwste cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken.Dat cijfer ligt zelfs nog hoger(+5 procent) dan in februari vorig jaar, toen in dezelfde maand 2.290 aanvragen werden geteld. In totaal staat de teller voor de eerste twee maanden van het nieuwe jaar al op 5.184 asielaanvragen. Eveneens een stijging tegenover dezelfde periode in het recordjaar 2022(+4 procent).“Zoals te verwachten was, houdt de massale asielinstroom naar dit land onverminderd aan”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.
Bepaald verrassend kan Pas deze evolutie niet noemen: “ondanks de aanslepende asielcrisis is er van afdoende maatregelen om de instoom van niet-Europese gelukszoekers te verkleinen en hun uitstroom te vergroten nog altijd geen sprake.” Het Kamerlid wijst erop dat de regering zich met haar fameuze ‘asieldeal’ van vorige week hooguit beperkte tot gemorrel in de marge en dreigen er zelfs bijkomende bressen de dijk te worden geslagen. De Moor kondigde onder meer aan dat er 5.000 extra plaatsen in de opvang zullen bijkomen. Het verbod om gezinnen met kinderen onder te brengen in gesloten terugkeerunits wordt wettelijk verankerd.
“DE REGERING WEET ZELF MAAR AL TE GOED DAT BIJ ONGEWIJZIGD BELEID DE INSTROOM NIET ZAL AFNEMEN”
“De regering weet zelf maar al te goed dat bij ongewijzigd beleid de instroom niet zal afnemen”, zegt Pas. “Hoe men het ook draait of keert: zolang wérkelijk structurele maatregelen uitblijven, zal deze zoveelste asielcrisis niet opgelost geraken en zelfs nog verder escaleren”, besluit Pas. “De enige vraag die dan nog rest, is of in dit scenario het historisch hoge opvangbudget van maar liefst 703 miljoen euro, zelfs nog kan volstaan om de aanhoudende toestroom te herbergen.”
Bron: Vlaams Belang
Foto: De Standaard