Terzake

Vorige week was ik samen met onze partijvoorzitter te gast in Terzake. Om er op te wijzen dat Vlaams Belang er al twintig jaar in slaagt om bepaalde thema’s op de politieke agenda te plaatsen. Heel wat van onze als ‘provocerend’ beschouwde standpunten zijn vandaag ‘mainstream’ geworden. De thema’s van het Vlaams Belang zijn actueler dan ooit. Een sterk Vlaams Belang blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze thema’s niet opnieuw van de agenda verdwijnen. 

Onze partij speelt ook vandaag zijn unieke rol als taboebreker en voortrekker en zal dat in de toekomst blijven doen. Het gaat voor alle duidelijkheid niet alleen over thema’s zoals onveiligheid, immigratie en Vlaamse onafhankelijkheid – de drie ‘klassieke’ terreinen waarop het Vlaams Belang zonder meer baanbrekend is geweest. Dat geldt even goed als het gaat om onze positionering als enige EU-kritische en sociale volkspartij. 

Uniek

Hoe men het ook draait of keert: het Vlaams Belang blijft een unieke partij in het politieke landschap. Dat werd gisteren overigens met zoveel woorden bevestigd door de Gentse politicoloog Carl Devos, die stelde dat het Vlaams Belang een uniek verhaal brengt, een zogenaamd ‘unique selling proposition’, dat zich onderscheidt van andere Belgische partijen. “De partij bestaat al een hele tijd, en is één van de weinige partijen die absoluut haar eigenheid behouden heeft”, aldus nog Devos.

Scheldpartij

Tijdens de Terzake-uitzending mocht Kristof Calvo Gerolf Annnemans en  mij een vraag stellen als uitdager. De vraagstelling ten aanzien van mijn persoon was echter geen vraag maar een intentieproces met een weinig fraaie climax waarbij het Groen-parlementslid me een racist noemde.

Racisme is een ernstig misdrijf waar ik niets mee te maken heb, niets mee te maken wil hebben en me dus ook niet van laat betichten.  Het immigratiedebat heeft niets met racisme te maken maar alles met het veiligstellen van ons sociaal model zoals we dat vandaag kennen. Uit de VRT-enquete de ‘Foto van Vlaanderen’ bleek dat 7 op de 10 Vlamingen gewonnen zijn voor een immigratiestop. U gaat mij toch niet vertellen dat dat allemaal racisten zijn. Die mensen maken dezelfde analyse dan het Vlaams Belang.

Ik ga geen enkel inhoudelijk debat over de maatschappelijke problemen ten gevolge van de massa-immigratie uit de weg. De heer Calvo verkoos jammer genoeg een scheldpartij boven een inhoudelijk debat. Lasterlijke uitlatingen die ik zomaar niet blauwblauw kan laten. Daarom vorder ik de burgerlijke rechter het lasterlijk karakter van de uitlatingen vast te stellen en een morele schadevergoeding van 1 euro toe te kennen.

Hier kan u het “debat” herbekijken: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/VK14/1.1972607