4 op 10 defensievluchten voor koning Filip zijn privéreizen

Begin dit jaar raakte al bekend dat Koning Filip en koningin Mathilde zich vorig jaar door Defensie lieten rondvliegen voor een kostprijs van 143.138 euro. Nu raakte ook bekend dat meer dan 4 op 10 vluchten privéreisjes waren.   

Net op het moment dat de N-VA-parlementsleden Wouters en Vuye hun boek ‘De Maat van de Monarchie’ voorstellen – waarin het koningshuis in vraag wordt gesteld – raakt bekend dat N-VA-minister Vandeput garant blijft staan voor de privéreisjes van koning Filip. Het was bleek alleszins uit het antwoord dat ik van Vandeput op een schriftelijke vraag ontving.

Ik vroeg hem daarin naar de vluchten die door het koningshuis in 2015 werden verricht en vooral welke vluchten een privaat karakter hadden en welke in functie werden uitgevoerd. Uit het antwoord blijkt dat van de 22 vluchten er 9 privé waren. Hoewel de koning en de koningin al een jaarlijkse dotatie van meer dan 11 miljoen euro opstrijken, gebruikt het staatshoofd N-VA-minister Vandeput als gratis privépiloot en de belastingbetaler als pineut.  De Saksen-Coburgs zijn niet bepaald de fanfare van honger en dorst en gefortuneerd genoeg om hun privéreisjes uit eigen zak te betalen.

Het is natuurlijk gemakkelijk om kritische boeken over het vorstenhuis te publiceren, zoals de N-VA vandaag doet. Wanneer men aan de knoppen van de macht zit, mag evenwel worden verwacht dat men ook uitvoert waar men voor staat. N-VA is alleen kritisch voor het koningshuis in woorden, maar niet in daden. Het gratis gebruik van legertoestellen voor koninklijke privé vluchten moet dringend worden afgeschaft. Waar wacht Vandeput nog op?