Vlaams Belang staat perplex: “Belgische Bouchez bazelt”

In een vraaggesprek liet informateur Georges-Louis Bouchez, tevens MR-voorzitter, zich ontvallen dat hij terug wil naar het unitaire België. Achterhaald en wereldvreemd, maar ook ongepast na acht maanden impasse sinds 26 mei. “Die ene regering die al meer dan een jaar volledig lam ligt, uitgerekend dié regering wil Bouchez behouden om over alles te kunnen beslissen. Moeten we nu lachen of wenen?”

“In welke wereld leeft die meneer Bouchez eigenlijk? Dit land wordt al 50 jaar lang stukje bij beetje gedefederaliseerd omdat Vlamingen en Walen door totaal verschillende visies niet meer door eenzelfde deur kunnen, en deze meneer komt nu doodleuk voorstellen om dat allemaal terug te draaien”, laat Van Grieken zich verder ontvallen. “En dat uitgerekend op een ogenblik dat dit land al acht maanden hopeloos op zoek is naar een federale regering, maar daar niet meer in slaagt omwille van de gigantische kloof die tussen Vlamingen en Walen bestaat.“

“Dit land heeft inderdaad te veel regeringen, de federale in de eerste plaats”

“Die ene regering die al meer dan een jaar volledig lam ligt, uitgerekend dié regering wil Bouchez behouden om over alles te kunnen beslissen. Moeten we nu lachen of wenen?”, vraagt Van Grieken tot slot. “Met één ding ben ik het wel eens met Bouchez, en dat is dat dit land te veel regeringen heeft, de federale in de eerste plaats. Neen, de gang van de geschiedenis gaat richting een Vlaamse en Waalse onafhankelijke staat. Al de rest is tijdverlies.”

Voor het Vlaams Belang is het dan ook duidelijk dat alle in- of preformateurs aan het eind van hun Latijn zijn. Ofwel wil men halsstarrig geen vragen stellen bij de Belgische wanstructuur, of sterker nog, wil men deze uitvergroten zoals Bouchez voorstelt. De partij eist daarom nieuwe verkiezingen, zodat de kiezer zich kan uitspreken over de werkzaamheden van de onderhandelaars. Intussen tekenden bijna 50.000 mensen een petitie hiervoor. De partij gelooft verder ook dat alle partijen op deze manier gedwongen zullen worden om eindelijk hun communautaire recepten en oplossingen voor te leggen: Een debat dat al veel te lang in de diepvriezer is gestoken, met alle zichtbare gevolgen van dien.