Overheid moet maximaal testen

In een mondelinge vraag aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft Kamerlid Dominiek Sneppe de gebrekkige testmogelijkheden in België aan de kaak gesteld. De partij verwijst naar Zuid-Korea waar er met succes wel uitgebreid getest wordt en waar het gebruik deel uitmaakt van een zeer effectief ‘flattening the curve’-beleid tegen de corona-ziekte. “Dat de Belgische overheid bijzonder onvoorzienig was, is intussen voor iedereen gekend, maar wanneer nemen De Block en premier Sophie Wilmès (MR) – binnenkort met volledige machten en dus zonder excuses – maatregelen om dit gebrek in te halen?”

Het coronavirus blijft om zich heen grijpen. Nadat Italië nagenoeg op de knieën is gebracht, lijkt nu Spanje aan de beurt. Sommige landen gaan echter wel bijzonder effectief om met het gevaarlijke virus. In Zuid-Korea – nochtans een pak vroeger getroffen – blijft het dodental voorlopig onder de 100, terwijl in Italië het naar de 2.000 zwelt. Een van de instrumenten in de succesvolle Zuid-Koreaanse strategie is breed testen en het land begon zich hierin ook snel voor te bereiden. Thans kunnen Zuid-Koreanen via een drive-in-systeem zich na doktersadvies eenvoudig, gratis en snel laten testen. Het Vlaams Belang vraagt zich af waarom België niet dezelfde voorbereidingen trof en wanneer De Block daartoe wel het nodige zal doen.

Vlaams Belang: “Sommige experts verwachten de piek in mei, dus testen uitbreiden is nog steeds nuttig”

“Zuid-Korea ontwikkelde in 17 dagen een eigen test, gaf vier bedrijven de opdracht om samen 140.000 tests per dag te maken, zette een netwerk op van labo’s en test tot op heden 20.000 mensen per dag”, zo legt Sneppe uit. “Dat ons land veel te laat heeft gereageerd en zich als een bijzonder slechte huisvader heeft gedragen is inmiddels voor iedereen duidelijk, allicht ook voor De Block zelf. Er bleek amper een voorraad te zijn aan mondmaskers, ontsmettingszeep en anti-virale middelen, maar ook onze testcapaciteit laat drastisch te wensen over.”

Concreet wil het Vlaams Belang dat De Block op een heldere manier uitlegt waarom België niet tijdig voldoende testcapaciteit heeft uitgebouwd, maar ook dat naar de toekomst toe maximale inspanningen worden ondernomen om zoveel mogelijk te testen. “De Belgische piek van de coronaziekte wordt door sommige experts pas in mei verwacht, dus alle inspanningen daarrond zijn nog altijd nuttig, zij het laattijdig. Meten is weten en bovendien kan veel onzekerheid die nu bij de mensen leeft zo aangepakt worden. Tot slot zijn de tests relatief betaalbaar – zo’n 18 euro per stuk.”