“Manoeuvres Lachaert bewijzen nogmaals dat rechts beleid in België onmogelijk is”

Het Vlaams Belang is  “teleurgesteld, maar niet verrast” in de laatste manoeuvres rond de federale regeringsformatie. Onder impuls van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert werd dit weekend een paarsgele formatiepoging gefnuikt. En vandaag blijkt de Open Vld-partijtop al gekozen te hebben voor Vivaldi. “Op kleinschalig niveau heeft Lachaert bewezen dat met Open Vld geen (centrum)rechtse recepten te koken zijn, maar hij heeft ook ‘the big picture’ duidelijk geschetst: België zelf is het grootste struikelblok voor elk (centrum)rechts beleid.” De partij herhaalt haar pleidooi voor nieuwe verkiezingen, die vervolgens “de eerste stap moeten worden in de ordelijke opdeling van België.”

Volgens liberale bronnen van Het Laatste Nieuws heeft Open Vld reeds gekozen welke beleidspiste het wil volgen. Nadat Bouchez en Lachaert eerst de paarsgele formatiepoging van N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette hebben getorpedeerd, wil de Open Vld-top blijkbaar voor een uitgesproken linkse Vivaldicoalitie gaan. Dat is opmerkelijk, want Lachaert – die een rechtsliberaal imago heeft – was net de grootste tegenstander binnen Open Vld van een Vivaldi- of paarsgroene regering.

Eerst verkiezingen, daarna ordelijke opdeling België op basis van die resultaten

Op kleinere schaal heeft Lachaert nog maar eens bewezen dat met Open Vld geen (centrum)rechtse recepten te koken zijn, zelfs als een rechtsliberaal er verkozen wordt tot voorzitter”, meent Barbara Pas, fractieleider voor het Vlaams Belang in de Kamer. “Maar hij heeft ook ‘the big picture’ duidelijk geschetst: België zelf is het grootste struikelblok voor elk (centrum)rechts beleid. En het resultaat blijft hetzelfde: de Vlaamse kiezer krijgt door zijn strot geramd waar hij/zij tegen stemde. Volstrekt onaanvaardbaar.”

De partij herhaalt dan ook zijn pleidooi voor nieuwe verkiezingen, die vervolgens“de eerste stap moeten worden in de ordelijke opdeling van België”, besluit voorzitter Tom Van Grieken. “De reden waarom we al 8 maanden lang hetzelfde eisen is simpelweg omdat er in dit volstrekt vastgeroeste België nog niets is veranderd in 8 maanden. Hoe hemeltergend is het dan dat in deze zelfde beschamende context Bouchez doodleuk met een tricolore mondmasker opdaagt bij de koning om deze veel te lange Belgenmop nog maar eens uit te leggen. Stop ermee. We hebben alles geprobeerd. We hebben alles gezien. Tijd voor nieuwe verkiezingen.”