Vlaams Belang roept N-VA en CD&V op om “nooit mee te doen met herfederalisering”

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kent “geen taboes over de richting van de staatshervorming”Dat betekent dat het Belgisch niveau – wat bijna 500 dagen stil heeft gelegen – meer bevoegdheden zou kunnen verkrijgen; herfederalisering dus. Voor het Vlaams Belang zijn die taboes dus wel zeker en nodig: herfederaliseringen zullen we nooit goedkeuren”.

“Herfederaliseren gaat in tegen de gezonde gang van de geschiedenis”, volgens fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Men heeft destijds natuurlijk net zaken gedefederaliseerd omdat er op federaal niveau geen beslissingen meer mogelijk waren”. En na de bestuurloosheid van de voorbije twee jaar is een terugvloeien van bevoegdheden naar het inefficiënte federale niveau helemaal niet meer te verantwoorden, zo klinkt het bij de Vlaams-nationalisten.

Pas wil geen herfederalisering: “Toekomst zal uitwijzen hoezeer het federaliseren de voorkeur geniet bij CD&V”

Voor bijzondere wetten, zoals deze tot herfederaliseren, is een meerderheid vereist in elke taalgroep van Kamer en Senaat. Zonder het Vlaams Belang en de N-VA is die er echter niet in de Nederlandstalige groep, tenzij met PVDA. Barbara Pas“Onze Kamerfractie zal, net zoals onze Senaatsfractie, nooit herfederaliseringen goedkeuren. En ik roep de N-VA bij deze op om hetzelfde te doen”.

De CD&V kan dus wel een meerderheid binnen de Nederlandse taalgroep bereiken met de steun van de PVDA, maar CD&V heeft eveneens verkondigd nooit herfederalisering te steunen. “En dan ligt de bal in het kamp van de CD&V om te kiezen of zij wel herfederaliseringen gaan steunenDat gaat in tegen wat ze dus zelf willen, want het is volgens zowel voorzitter Joachim Coens (CD&V) als binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) een ‘duidelijk partijstandpunt’ dat herfederaliseren niet wenselijk is, aldus Barbara Pas.