In 2020 stelde Defensie 36 militairen en één burgeragent ter beschikking van het koningshuis, voor een totale kostprijs van 2.351.924 euro. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op een vraag van fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Waarom wordt dit personeel niet betaald uit de civiele lijst en de dotaties?”, vraag Pas zich af. “Het is al erg genoeg dat dit alles door de belastingbetaler wordt betaald, maar dit bedrag komt daar nog eens extra bovenop.”
Onder de 36 ter beschikking gestelde militairen bevinden zich 10 officieren, 15 onderofficieren en 11 vrijwilligers. Ze worden onder meer tewerkgesteld in de secretariaten van koning Albert, prinses Astrid en prins Laurent. Sommigen als protocolmeester, anderen dan weer als adviseur of chauffeur. “De vraag stelt zich naar het nut van al deze functies, het gaat tenslotte vooral om personeel, niet eens van de koning zelf, maar van zijn familie”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) die zich reeds meermaals boog over de civiele lijst. “Trouwens, in dit land krijgen ook deze familieleden royaal dotaties. In deze dotaties is reeds een deel voorzien dat met de werkings- en personeelsuitgaven overeenstemt. Het spreekt voor zich dat zij geen twee keer personeel toegewezen moeten krijgen. Ze hoeven geen twee keer aan de kassa te passeren.”
“Van de bescherming van de domeinen van het koningshuis tot de renovatie van de serres te Laken, alles is voor de belastingbetaler”
Het Vlaams Belang wijst erop dat het koningshuis wel vaker om privéredenen gebruik maakt van de diensten van Defensie, en dat men hierbij niet de gewoonte heeft deze diensten zelf te bekostigen. Zo zijn het steeds militaire toestellen die de Coburgers naar hun vakantiebestemmingen brengen. Uit een andere vraag die Barbara Pas stelde aan minister Dedonder bleek dat de koninklijke familie in 2020 elf buitenlandse reizen maakte met legervliegtuigen. “Het gaat om zeven officiële verplaatsingen en vier niet-officiële”, aldus Pas. “En dat in een periode van coronapandemie, waarin de bevolking afgeraden werd nog op reis te vertrekken. Het kostenplaatje van deze koninklijke reizen bedroeg voor diezelfde bevolking 88.529 euro.”
“Ik heb al vaker de cijfers van de detachering van militairen naar het koninklijk paleis opgevraagd”, besluit Pas. “En ik kan alleen maar de stijging vaststellen van het aantal gedetacheerde militairen en de totale kostprijs ervan. In 2013 ging het om 2.073.398 euro voor 32 mensen, enkele jaren later om 2.249.328 euro voor 34 medewerkers. Nu zitten we al aan 36 militairen en één burgeragent. Het spreekt voor zich dat dit aantal wat ons betreft naar nul dient te worden herleid.”