Bijzondere Covid-Commissie: “Praten mag, aanwijzen niet”

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat in de Bijzondere Covid-Commissie geen verantwoordelijken voor de blunders in de corona-aanpak mogen worden aangewezen. “Op die manier wordt het commissiewerk echt een lachertje”, zegt fractievoorzitter in de Kamer en commissielid Barbara Pas (Vlaams Belang). “En zo wordt het door sommigen ook beschouwd. De WHO stuurde haar kat naar de commissie, en oud-premier Sophie Wilmès (MR) verkiest vandaag een zoom-meeting boven een debat ten gronde ter plaatse.

Na schokkende gebeurtenissen met sterke maatschappelijke impact wordt normaal gesproken een parlementaire onderzoekscommissie met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter opgericht. Om herhaling te vermijden moeten problemen immers grondig worden onderzocht en verantwoordelijkheden nagegaan. “Er werden bijvoorbeeld onderzoekscommissies opgericht na de faillissementen van Optima Bank en Sabena, of naar aanleiding van de Panamapapers”, aldus Pas. “Maar op een ogenblik dat er al tienduizend mensen aan corona waren overleden, durfde men geen volwaardige onderzoekscommissie aan. Het werd een flauw afkooksel met beperkte bevoegdheden.”

“Ten tijde van de dioxinecrisis waren duizenden dode kippen een onderzoekscommissie waard, tegenwoordig zijn duizenden dode mensen dat niet meer”

Het is voor het Vlaams Belang heel duidelijk waarom geopteerd werd voor een Bijzondere Covid-Commissie die niet in staat is tot diepgravend onderzoek. “Door alle leugens en blunders, bijvoorbeeld aangaande mondmaskers en testmateriaal, vielen onnodig veel doden te betreuren”, aldus nog Pas. “De enige betrachting van commissievoorzitter Robby De Caluwé (Open Vld) is vermijden dat zijn partijgenoot Maggie De Block als verantwoordelijke voor al haar blunders zal worden aangewezen. Hij zegt vandaag nog in de pers dat we vooruit moeten kijken en vooral geen schuldigen moeten aanduiden. Alsof het ene het andere in de weg zou staan.”

Barbara Pas vindt het ook bijzonder ergerlijk dat de commissieleden het werken moeilijk, zo niet onmogelijk wordt gemaakt. “Er zijn 28.000 documenten die we zouden moeten kunnen bestuderen. Documenten die niet mogen worden afgeprint of opgeslagen. Voor alle commissieleden zijn ze enkel ter plaatse raadpleegbaar, op enkele computertjes. In deze coronatijden een onwerkbare situatie”, zegt Pas. “De voorzitter wou bijvoorbeeld ook de ondervraging van Maggie De Block vastleggen om 15u00. Kwestie van de gezamenlijke commissieleden maar een uurtje te geven voor al hun vragen. Door ons toedoen zal de voormalige minister van Volksgezondheid nu toch gedurende een hele dag bevraagd worden.”

“Uiteraard zijn er in de Bijzondere Covid-Commissie al zinnige zaken verteld door vakmensen en wetenschappers”, besluit Pas. “Maar het zou mooi zijn mochten ook verantwoordelijken aangewezen kunnen worden. De tijd dat blunderende ministers opstapten ligt immers al ver achter ons, en we leven al helemaal niet in Nederland, waar een voltallig kabinet ontslag nam na een affaire met kinderopvangtoeslagen.“