195.000 euro extra voor het overbodige en schadelijke UNIA

Het Vlaams Belang is niet te spreken over een bijkomende toelage van 195.000 euro die UNIA, het zogenaamde Interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie en Racisme, van de paars-groene regering krijgt. “Dat komt bovenop de 3.102.000 euro die UNIA reeds van de belastingbetaler ontvangt”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Weggesmeten geld voor een partijdige instelling die met haar eenzijdige politieke stellingnames een adequate integratie alleen maar in de weg staat.”

De ministerraad heeft op vrijdag 2 april het voorstel van staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) goedgekeurd om 295.000 euro extra middelen toe te kennen aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) en 195.000 euro voor UNIA. “Midden in een coronacrisis blijkt de paars-groene regering geld over te hebben”, aldus Pas. “En volgens Schlitz moet dus een grote som naar UNIA gaan, een instelling die voortdurend bewijst niet zozeer het welzijn van gediscrimineerden op het oog te hebben, maar enkel de bestrijding van een democratische oppositiepartij.”

“Het jaarlijks miljoenen euro’s kostende UNIA is geen objectief Gelijkekansencentrum, is dat nooit geweest en wil dat ook niet zijn”

“Onder het mom van een zogeheten strijd tegen racisme en ter bevordering van de muticulturele maatschappij wordt inderdaad een politieke strijd gevoerd op kosten van de belastingbetaler”, vervolgt Pas. “In dienst van de Belgische regimepartijen stelt UNIA het racisme als puur eenrichtingsverkeer voor, en demoniseert het voortdurend de Vlaams-nationale partijen.” Voorbeelden zijn er te over. Het Vlaams Belang wijst er onder meer op dat burgers die bij UNIA een klacht indienen wegens anti-Vlaams of anti-blank racisme steevast nul op het rekest krijgen. “Wanneer bijvoorbeeld een zwarte activiste stelde dat alle witte mannen‘racisten’zijn, viel dit volgens UNIA, dat zich anders altijd onmiddellijk opstelt als een uitzonderingsrechtbank, gewoon onder de vrijheid van meningsuiting.”

“Ook door haar bevooroordeelde bemoeienissen en haar uitgesproken, maar niet eens onderbouwde stellingnames in het politieke debat, bijvoorbeeld in het hoofddoekendebat, bewijst UNIA de integratie hoegenaamd geen dienst, integendeel. Onze fractie diende in januari van dit jaar dan ook een voorstel van resolutie tot opheffing van dit onding in”, besluit Pas. “In deze benarde tijden nog meer geld gaan pompen in instellingen als IGVM en UNIA is onzinnig en totaal onverantwoord.”