Record: Vlaams Belang overschrijdt kaap van 22.000 leden en groeit bijna 20%

Het Vlaams Belang heeft de wind in de zeilen. Dat wijzen niet alleen de recentste peilingen uit, maar ook de ledenaantallen van de partij. Daar waar er in 2020 nog ‘slechts’ 18.763 mensen lid waren van de partij, hebben dit jaar nu reeds 22.194 mensen hun lidgeld betaald – een groei van bijna 20%. Het is een duidelijke opsteker na een moeilijke periode die beheerst werd door corona. Dat zoveel mensen aansluiten bij ons project, is de beste motivatie om nog meer ons best te doen.


Onze partij blijft razend populair. Kort nadat het alweer de grootste partij in het land werd in de laatste twee peilingen van respectievelijk VRT en VTM, komt de Vlaams-nationalistische formatie naar buiten met haar ledenaantallen. En die blijken het hoogste sinds 2008. De partij kon afgelopen jaren een gestage groei aan leden meemaken, maar nam dit jaar een grote sprong voorwaarts met circa 3.500 extra leden, goed voor een stijging van nagenoeg 20% en een totaal van 22.194. Ter vergelijking: in 2020 was dat nog 18.763, in 2019 18.404 en in 2018 18.311.

Ledenaantal Vlaams Belang groeit  met 20%: “Al dit vertrouwen vraagt even grote inzet”

“Er is geen twijfel mogelijk dat het geknoei van de paars-groene regering ons een duw in de rug heeft gegeven”, reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken. “De Vlamingen hebben overduidelijk Vlaams en rechts gestemd, maar men heeft hen het omgekeerde beleid gegeven. Dan revolteert de Vlaming. En wij blijven de enige echte anti-establishmentpartij. Alleen wij zijn voor het echt doorbreken van de Belgische impasse, alleen wij willen onze mensen terug op de eerste plaats zetten.”

De partij verklaart haar succes verder door de “anti-vrijheid-van-meningsuiting-plannen van premier Alexander De Croo (Open Vld) en co”, aldus nog de Vlaams Belang-voorzitter, die daarbij ook naar het omstreden Voorpost-vonnis verwijst. “Men kan ons niet verslaan in het stemhokje, dus daarom probeert men het maar met censuurwetten en in de rechtbank. Welnu, dat werkt averechts. Mensen pikken dit niet. Wij brengen een duidelijk sociaalvoelend en Vlaams verhaal, met aandacht voor onze tradities en identiteit en waarin onze mensen eerst komen en eerlijk loon naar eerlijk werk krijgen. Dat slaat duidelijk aan. We laten deze spectaculaire ledengroei echter niet naar ons hoofd stijgen. Al dit vertrouwen vraagt een even grote inzet. In 2024 moeten we dit succes verzilveren in beleid.”