Beperkt uitstel van volledige kernuitstap is uiterst teleurstellend

Het Vlaams Belang reageert bijzonder teleurgesteld op het bereikte akkoord over het beperkt uitstel van de kernuitstap. “De twee kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 slechts voor tien jaar openhouden is absoluut geen lange termijnvisie”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Willen we onze energie betaalbaar, proper en betrouwbaar houden, en onafhankelijk van het buitenland, dan moet kernenergie zonder meer deel uit blijven maken van de energiemix in de toekomst.”

“Het is duidelijk dat dit plan B van de federale regering – plan A was de volledige kernuitstap – onvoldoende werd voorbereid”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “De piste om meer dan twee kerncentrales open te houden werd niet eens onderzocht.”

“Tinne Van Der Straeten heeft beloofd ontslag te nemen als zij de kernuitstap niet zou realiseren: ze zou beter de daad bij het woord voeren”

“Dé reden waarom Groen in Vivaldi stapte was om tot een volledige kernuitstap te komen”, vervolgt Van Lommel. “Van Der Straeten is absoluut niet geplaatst om nu onderhandelingen met Engie Electrabel te gaan voeren. Door de beslissingen herhaaldelijk uit te stellen en ondertussen gul met gassubsidies te strooien, zit Engie wat die onderhandelingen betreft nu in een luxueuze zetel. En met een snellere beslissing waren ook minder CO2-uitstotende gascentrales nodig geweest. De groene minister heeft bovendien nooit onbevooroordeeld naar het dossier gekeken.”

“Het Vlaams Belang staat voor het behoud van kernenergie, de properste, de veiligste en de meest betaalbare vorm van energiewinning”, besluit Pas. “Onze partij zal zich blijven verzetten tegen een nefaste kernuitstap, om het even of die nu voor tien of twintig jaar wordt uitgesteld, en zal blijven ijveren voor nieuwe kerncentrales.”