Ook Ecolo bereidt einde Vivaldi voor

Ecolo lanceerde gisteren het voorstel om elke jongere op 25 jaar een ‘universeel solidariteitskapitaal’ van 30.000 euro te geven. “Alle Franstalige partijen in de Vivaldi-regering voelen duidelijk de hete adem van de communisten in hun nek, daarom dat ze dit soort gekke en onbetaalbare ideeën lanceren”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas“Het toont ook aan dat de federale regering in al haar voegen kraakt en men zich aan Waalse kant al aan het voorbereiden is op verkiezingen.”

De Franstalige groenen van Ecolo hielden afgelopen weekend in Brussel een ‘sociaal congres’, waar zij hun voorstel voor het ‘universele solidariteitskapitaal’ lanceerden. Hiermee willen zij alle 25-jarigen een startbudget van 30.000 euro geven. Volgens Ecolo-co-voorzitter Rajae Maouane zouden jongeren hiermee “kunnen starten met projecten, een opleiding beginnen of kunnen investeren in de toegang tot huisvesting.” Ecolo beweert dat het voorstel 2,5 miljard euro zou kosten en stelt voor om het te financieren met een belasting van 1 procent op het vermogen van de allerrijksten. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lanceerde eerder al een gelijkaardig idee van een ‘jeugdkapitaal’ van 25.000 euro voor jongeren tussen 18 en 25 jaar en PS-voorzitter Paul Magnette sprak zelfs van een basisinkomen voor jongeren tussen 18 en 25 jaar.

“Ecolo is ook duidelijk in verkiezingsmodus aan het komen”

“De Franstalige Vivaldi-partijen laten zich allemaal opjagen door de communisten van de PVDA-PTB en lanceren daarom dit soort extreemlinkse ideeën”, zegt Barbara Pas. “Het politieke landschap is in Wallonië nog nooit zo links geweest als nu en alle partijen proberen er elkaar te overtreffen in wilde weldoenersvoorstellen.”

Het Vlaams Belang heeft niet alleen grote bedenkingen bij het voorstel zelf, maar ook bij de betaalbaarheid ervan. “Een vermogensbelasting voor de allerrijksten is gewoon een extra financiële transfer vanuit Vlaanderen naar Wallonië waarvoor zoals gewoonlijk niet de allerrijkste, maar de gewone Vlaming zal mogen opdraaien”, aldus Pas. “In een land met de hoogste belastinggraad ter wereld, moet er niet ingezet worden op meer en nieuwe belastingen, maar op een ontvetting van de overheid.”

Volgens Pas zijn de Franstalige partijen, die deel uitmaken van de federale regering, allemaal in verkiezingsmodus aan het komen en moet het Ecolo-voorstel in het licht hiervan gezien worden. “Het is duidelijk dat Vivaldi in al haar voegen kraakt en niemand elkaar nog iets gunt. Aan de overkant van de taalgrens zijn de partijen zich daarom allemaal aan het positioneren met het oog op vervroegde verkiezingen.”