Stijging brutolonen federale ministers: “€10.000 per jaar meer op 5 maanden tijd”

Door de enorme inflatie zijn ook de brutolonen van de federale ministers enorm gestegen. “Hun bruto jaarloon is door de automatische indexering met maar liefst €10.000 toegenomen op slechts vijf maanden tijd”, zegt Barbara Pas, de federale fractieleider van het Vlaams Belang. “Terwijl vele Vlamingen het alsmaar moeilijker krijgen, zullen de federale excellenties zeker geen honger lijden. Het is tekenend hoe heel het federale niveau boven haar stand leeft.”

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) was afgelopen zondag te gast in het Franstalige programma C’est Pas Tous Les Jours Dimanche, de Zevende dag van Wallonië. De aflevering stond in het teken van de enorme energieprijzen en hoe alsmaar meer mensen het moeilijker krijgen om rond te komen. Michel vertelde hier doodleuk dat hij tussen de 14.000 en 15.000 euro netto verdiende per maand. Dit bleek echter foutief aangezien de brutolonen van de federale ministers en staatssecretarissen rond de 20.000 euro liggen. Hierdoor houden zij netto ongeveer 12.000 euro over.

“Staatssecretaris Michel mag er dan wel uitzien als Mr. Bean. Zijn uitspraak was allesbehalve komisch”, zegt Pas. “Dat hij zijn postje te danken heeft aan zijn familiebanden (hij is de broer van voormalig premier Charles Michel en zoon van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel) is geen excuus voor zo weinig empathie.”

“Met deze brutolonen zullen de federale ministers alvast niet verhongeren”

Dankzij het geblunder van Michel kwam echter aan het licht dat de brutolonen van hem en zijn collega’s wel fors zijn toegenomen. “Door de automatische indexering van de lonen, is hun bruto jaarloon met maar liefst 10.000 euro gestegen op slechts vijf maanden tijd”, aldus Pas. “Terwijl er gediscussieerd wordt of het kindergeld of zelfs de lonen van Jan Modaal wel moeten geïndexeerd worden, wordt deze discussie niet gevoerd over de ministeriële lonen en de partijdotaties. Dit is jammer genoeg weer een mooi staaltje zelfbediening van de traditionele politiek.”

Het Vlaams Belang vindt dat de politiek eens moet leren om zelf de broekriem aan te spannen. “Wij pleiten daarom voor de afschaffing van de koninklijke dotaties en de halvering van de partijdotaties”, besluit Pas. “En als er dan toch iets niet geïndexeerd moet worden, laat het dan maar de lonen van de ministers zijn.”