Expert kabinet Verlinden geeft zelf toe dat institutionele hervorming niet lukt

Het wordt tijd dat Verlinden dezelfde lessen trekt als haar opgestapte grondwetsspecialist, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Namelijk dat er met de Franstaligen binnen het Belgisch carcan geen zinnig beleid, laat staan hervormingen mogelijk zijn. We zijn niet blij met het uitkomen van onze voorspelling dat de werkgroep institutionele hervorming een lege doos zou blijken, maar het bevestigt wel onze analyse en het versterkt onze oproep om de stekker uit dit Vivaldi-circus te trekken. Het zal geen sikkepit uitmaken in het beleid van Vivaldi, want wiskundig is cd&v niet eens nodig binnen de coalitie en dat is te merken. Maar cd&v kan dan misschien een klein beetje geloofwaardigheid herwinnen.”

Een werkgroep rond institutionele hervorming. Het was één van de communautaire zoethoudertjes die cd&v opeiste om mee te doen met de paars-groene regering. Er zouden zelfs twee ministers bevoegd worden ervoor: Verlinden en David Clarinval van de MR. Maar wat blijkt nu (en wat was te verwachten)? De Franstalige politici blokken alles af. Zelfs in die mate dat grondwetspecialist Jürgen Vanpraet is opgestapt uit het kabinet van binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v). Want, zo klinkt het in Knack, ‘met de Franstaligen is geen vooruitgang te boeken’. Vanpraet is nochtans niet een van de minste en kan op respect rekenen over de partijgrenzen heen. Doorn in het oog bleken de PS, MR en Ecolo: “zij stellen zich op als Franstalig blok en spreken hun veto uit tegenover een staatshervorming.”

Verlinden en co, trek de stekker uit Vivaldi

“Het is vreemd dat het zolang heeft geduurd vooraleer men deze Belgicistische tactieken heeft doorgrond binnen de cd&v-kabinetten”, reageert Pas laconiek. “De Franstalige frontvorming tegen Vlaamse communautaire verzuchtingen is voor iedereen al decennia duidelijk. We zijn evenwel niet blij met het uitkomen van onze voorspelling dat de werkgroep institutionele hervorming een lege doos zou blijken, maar het bevestigt wel onze analyse en het versterkt onze oproep om de stekker uit dit circus te trekken.”

“Veel zou het niet uitmaken inzake beleid, want de cd&v is wiskundig niet nodig in deze coalitie en dat merk je”, gaat Pas verder. “Maar cd&v kan misschien wel een klein beetje geloofwaardigheid herwinnen. Momenteel is een naald in hooiberg makkelijker te vinden dan de meerwaarde van cd&v in deze regering. De Franstaligen hebben altijd al nul goodwill gehad om dit land te hervormen richting meer autonomie voor de deelstaten en vereenvoudiging door homogene bevoegdheidspakketten. De Franstaligen hun strategische belangen (financiering van hun links beleid) zijn immers intrinsiek verbonden met België.”

De hele passage moet trouwens een les zijn voor Bart De Wever en N-VA, besluit Pas. “Met de Franstaligen kunnen geen zinnige hervormingen gemaakt worden. Dat de mensen wijsmaken, en zelfs beweren dat de PS en co het confederalisme mee zullen uitbouwen, is ofwel ongelofelijk naïef, ofwel de meest cynisch-lege verkoopspraat.”