Federaal geld bedoeld voor kmo’s vloeit hoofdzakelijk naar hobbyclubjes in Franstalig België

Minister David Clarinval(MR), bevoegd voor onder meer Zelfstandigen en Middenstand, trekt jaarlijks een budget uit ‘ter bevordering van kmo’s en zelfstandigen’. Van dat budget vloeit 35,3 procent naar Wallonië en 56,2 procent naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas opvroeg. “Dat er budget wordt uitgetrokken voor kleine ondernemingen is op zich een goede zaak”, reageert Pas.“Maar dat het geld voornamelijk naar hobbyclubjes in Brussel en Wallonië vloeit, vraagt om een grondige verklaring.”

Van de zowat 750.000 euro die tussen 2017 en 2021 werd uitgetrokken ‘ter bevordering van KMO’s en zelfstandigen’, vloeide maar liefst 35,3 procent van het budget naar Wallonië, en 56,2 procent naar het hoofdstedelijk Gewest. Vlaanderen moest het stellen met amper 8,5 procent van de middelen die verdeeld werden.

VERHUURDER VAN VAKANTIEBUNGALOWS IN MALAWI EN ORGANISATIE VAN FÊTES DE WALLONIE ZIJN BEGUNSTIGDEN

“Dat op zich is erg problematisch te noemen”, zegt Pas. “Maar ook gaan zo goed als alle middelen naar vzw’s en hobbyclubjes allerhande, die weinig tot niets te maken hebben met kmo’s of zelfstandigen.” Zo blijkt uit het antwoord van minister Clarinval dat er geld ging naar onder meer het Maison de Laïcité van Aarlen, de organisatie van de Fêtes de Wallonie, de Belgische Duivenbond, of de Federation of Table Masters. “Bij die laatste kan je bijvoorbeeld een masterclass ‘Caviar and Tinder’ volgen”, aldus Pas. “Wat dat nog te maken heeft met het ondersteunen van de middenstand is onduidelijk.”

Ook een verhuurder van vakantiebungalows in Malawi, het culinaire genootschap ‘Vereniging der discipelen van Auguste Escoffier’ en het cultureel centrum van Rochefort mochten rekenen op ondersteuning. “KMO’s en zelfstandigen hebben in dit land inderdaad baat bij een degelijke ondersteuning vanuit de overheid”, besluit Pas. “Maar dat de weinige budgetten hiervoor dan verkwanseld worden aan allerhande gezelligheidsclubjes en Vlaanderen overduidelijk benadeeld wordt, is onaanvaardbaar.”