Ook experts bevestigen dat Vivaldi-burgerbevraging flop was

Ook experts bevestigen nu dat de zogenaamde burgerbevraging ‘Een land voor de toekomst’ van de federale regering een flop was. Slechts 10.152 mensen vulden de enquête in. Ze kostte maar liefst 2,1 miljoen euro.

Ook experts bevestigen nu dat de zogenaamde burgerbevraging‘Een land voor de toekomst’ van de federale regering een flop was. Slechts 10.152 mensen vulden de enquête in. Helemaal“niet representatief” voor wat de inwoners van dit land denken, klinkt het. Het Vlaams Belang uitte eerder al hevige kritiek op de bevraging.“Wat iedereen al wist – de Vivaldi-regering incluis – wordt nu zwart-op-wit bevestigd”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas.“Meer dan twee miljoen euro werd weggegooid.”

Het moest het gebrek aan draagvlak voor de federale regering camoufleren: een groots opgezette burgerbevraging, ‘Een land voor de toekomst’ genaamd. De inwoners van dit land zouden zich via een online bevraging kunnen uitspreken over de staat en toekomst van België. Maar het project was volgens het Vlaams Belang als van in het begin gedoemd om te falen. “Zo werd een vraag over het koningshuis al meteen geschrapt onder politieke druk”, zegt Pas. “Taboeloos was de bevraging allerminst.”

“IEDEREEN WIST VAN IN HET BEGIN DAT DIT GEWOON EEN PROMOSTUNT VAN VIVALDI WAS OM HUN DEMOCRATISCHE LEGITIMITEIT OP TE POETSEN”

Het aantal mensen dat interesse toonde voor het project was erg beperkt. In april en mei 2022 kon elke inwoner van dit land ouder dan 16 jaar zich uitspreken, maar slechts 10.152 mensen deden dat ook effectief. “Minder dan één procent van de bevolking”, aldus de fractieleider. “Dat hoeft ook niet te verbazen, want iedereen wist van in het begin dat dit gewoon een promostunt van Vivaldi was om hun democratische legitimiteit op te poetsen.”

Een expertengroep bevestigd dat nu ook. Zij kregen de opdracht op basis van de antwoorden op de bevraging een rapport op te stellen. Dat telt zo’n 200 pagina’s, maar de experts uiten zelf in een begeleidende tekst hevige kritiek op het hele project dat zo’n 2,1 miljoen euro heeft gekost. “Deze zogenaamde burgerbevraging was vooral een verspilling van tijd en belastinggeld”, besluit Pas. “Net zoals deze Vivaldi-regering zelf.”

Bron: Vlaams Belang