Geveilde meubels Fedasil in kraakpand Brussel: “Schaamte voorbij”

Een groep activisten heeft in het kraakpand aan het Brusselse Noordstation een‘Salon van Schaamte’ ingericht met geveilde meubels van Fedasil. De meubels werden in beslag genomen omdat de Belgische staat zijn verplichtingen niet zou nakomen om in opvang van asielzoekers te voorzien.“Een zoveelste asielkraakpand, waar dan ook nog eens meubels van de Belgische staat in onder gebracht worden, is de schaamte voorbij”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. 

Begin dit jaar besliste een Brusselse rechter dat een deurwaarder spullen van het federaal asielagentschap Fedasil in beslag mocht nemen om achterstallige dwangsommen te betalen. Fedasil werd vorig jaar veroordeeld tot die dwangsommen omdat het asielzoekers niet kan opvangen, maar weigerde die te betalen. Het agentschap werd al meer dan 1.000 keer veroordeeld en niemand weet precies wat de totale som aan achterstallig dwangsommen precies bedraagt.

“ZOLANG DE REGERING DE INSTROOM ASIELZOEKERS NIET DRASTISCH NAAR OMLAAG HAALT EN ERVOOR ZORGT DAT WIE ILLEGAAL IN HET LAND IS OOK DAADWERKELIJK WORDT UITGEZET, ZULLEN WE STEEDS MEER VAN DEZE WANTOESTANDEN TE ZIEN KRIJGEN”

Een aantal van de inbeslaggenomen meubels werden nu geïnstalleerd in een kraakpand waar zo’n 70 asielzoekers verblijven. Ze doopten het om tot een ‘Salon van Schaamte’. Volgens Pas geen geheel onterechte naam. “Het is werkelijk de schaamte voorbij dat er alweer een pand van de overheid wordt gekraakt door asielzoekers en dat de overheid machteloos blijft toekijken”, zegt ze. “Dat er nu ook geveilde meubels van diezelfde overheid in zijn ondergebracht, tart alle verbeelding.”

De asielzoekers verschaften zich met behulp van een extreemlinkse organisatie toegang tot het gebouw waar in de toekomst het Nationaal Crisiscentrum zal worden gehuisvest. “Het Vlaams Belang waarschuwde al na de ontruiming van het vorige kraakpand in de Brusselse Paleizenstraat dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn vooraleer er een nieuw pand gekraakt werd”, besluit Pas. “Zolang de regering de instroom asielzoekers niet drastisch naar omlaag haalt en ervoor zorgt dat wie illegaal in het land is ook daadwerkelijk wordt uitgezet, zullen we steeds meer van deze wantoestanden te zien krijgen. We worden in ons gezicht uitgelachen.”

Bron: Vlaams Belang