Censuur zal niet zorgen voor betere werking van Vivaldi

Een nieuwe deontologische code verplicht de federale regeringsleden zich voortaan stilzwijgend neer te leggen bij regeringsbeslissingen.“Wie er niet mee akkoord gaat, moet dus zwijgen of opstappen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.“Deze censuurmaatregel zal uiteraard niet zorgen voor een betere werking van de regering. Het is enkel een doorzichtige en hopeloze poging om het jaar voor de verkiezingen verdere openlijke Vivaldi-ruzies te vermijden.”

“De nieuwe code bevat verscheidene aanbevelingen die op zich een goede zaak zijn”, aldus Pas. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan het vermijden van belangenvermenging door regeringsleden.” Maar het Kamerlid vindt de passage die regeringsleden verbiedt om openlijk voorbehoud te maken bij regeringsstandpunten, zelfs wanneer deze tot zijn of haar bevoegdheid behoren, bijzonder opmerkelijk. “Niet alleen omdat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) hiermee pas na drie lange Vivaldi-jaren komt opdraven, maar vooral omdat het een onversneden censuurmaatregel is.” 

“DEZE REGERING BLIJFT TOT HET BITTERE EINDE EEN KIBBELBABINET”

“Dit zijn inderdaad geen maatregelen die je in een normale democratie en binnen een normale regering zou kunnen verwachten”, gaat Pas verder. “Maar Vivaldi is dan ook nooit een normale democratische regering geweest. Het is een constructie, ineengezet door paniekerige partijen die door de kiezer afgestraft waren.”

“Zwijgplicht of spreekverbod zal er zeker niet voor zal zorgen dat deze regering nu plots wel iets wezenlijks gedaan zal kunnen krijgen, of het nu gaat om pensioenhervormingen of hervorming van de arbeidsmarkt”, aldus nog Pas. “En het zal hen ook niet van hun overigens volledig correcte imago van een bende ruziemakers afhelpen. Het zal bij iedere waarnemer enkel voor nog meer achterdocht en wantrouwen zorgen. Luidruchtig of stil, Vivaldi zal tot het bittere einde een kibbelkabinet blijven.”

Bron: “Vlaams Belang