Vermoedelijke IS-terrorist vrijgelaten met enkelband

Het Vlaams Belang reageert woedend op de vrijlating van een 39-jarige Syriër die verdacht wordt van het plegen van oorlogsmisdaden voor IS. D man wordt met een enkelband vrijgelaten.“Het rijtje verdachte terroristen die vrijgelaten werden, wordt met de dag langer”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas.“Er zijn voldoende gegevens die aantonen dat het om een islamitische terrorist gaat. Alweer wordt met de veiligheid van onze mensen gespeeld.”

De man kwam enkele maanden geleden al in beeld toen de internationale mensenrechten-ngo Commission for International Justice and Accountability (CIJA) hem ontmaskerde als terrorist en oorlogsmisdadiger. Hij was in 2015 het land binnengekomen en werd toen erkend als vluchteling. Het Vlaams Belang hamert al langer op het belang van een grondige screening van asielzoekers. De partij eiste ook een bijkomende screening van asielzoekers die sinds 2015 binnengekomen zijn en waarvan geweten is dat ze minstens een tijd in Syrië of Irak verbleven. Die oproep bleek terecht, want nog geen twee maand later werd een Irakese man opgepakt die eveneens in ons land als vluchteling verbleef en van gelijkaardige feiten verdacht werd.

“BIJ ONGEWIJZIGD BELEID IS HET WACHTEN TOT HET FOUT LOOPT EN ER OPNIEUW DODEN VALEN”

“Maar van onze oproep wou deze Vivaldi-regering natuurlijk weer niets horen”, aldus Pas. “Dat individuen jarenlang in ons land kunnen verblijven als vluchteling nadat ze zich schuldig maakten aan het meest gruwelijke islamitische terrorisme, is ronduit onvoorstelbaar. Maar de laksheid waarmee er met die terroristen na hun ontmaskering wordt omgesprongen is zo mogelijk nog erger. Een paar maandjes in voorhechtenis en vervolgens weer op vrije voeten.”

Het achteloos omspringen met terreurverdachten lijkt ook een constante te zijn. Deze week nog werd een verdachte vrijgelaten onder voorwaarden die tot tweemaal toe Brusselse politieagenten met de dood bedreigde en beweerde een terreuraanslag te willen plegen. “Dat alles amper twee maand nadat in onze hoofdstad twee doden vielen bij een islamitische terreuraanslag door een illegaal”, aldus nog Pas. “Ze lachen gewoon met onze veiligheid. Bij ongewijzigd beleid is het wachten tot het fout loopt en er opnieuw doden valen. Terreurverdachten mogen nooit vrijgelaten worden, zelfs niet onder zogenaamde voorwaarden.”

Bron: “Vlaams Belang