Sociale transfers naar Wallonië en Brussel blijven fors toenemen

Het totaalbedrag aan sociale transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel is in vier jaar met bijna 861 miljoen euro toegenomen. In 2022 betaalde de hele Vlaamse bevolking zo’n 8 miljard euro.“Het Belgische systeem is doodziek”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas.“In het belang van zowel Vlaanderen als Wallonië moet hier een eind aan gemaakt worden.”

Elke Vlaming draagt gemiddeld 1.188 euro bij aan de sociale zekerheid van Wallonië en Brussel. In 2018 was dat nog 1.087 euro. Dat bericht de zakenkrant De Tijd. “Het Vlaams Belang hamert al jaren op het probleem van de massale transfers”, zegt Pas. “De welvaart die Vlaanderen opbouwt wordt zo in ijltempo verteert. Als alle geldstromen richting het zuiden samen worden genomen gaat het zelfs om zo’n 2.000 euro per Vlaming.”

“WALLONIË ZAL NOOIT EEN GEZOND BELEID VOEREN ZOLANG ZE AAN HET GELDINFUUS VAN VLAANDEREN LIGT”

De oorzaak van de sociale transfers liggen vooral in het enorme verschil in de activiteits- en werkloosheidsgraad tussen Vlaanderen en Wallonië. “Er is voor Wallonië geen enkele prikkel om daar iets aan te doen”, vervolgt Pas. “Het geld blijft binnenstromen uit het actieve Vlaanderen en zo blijft men voorlopig gespaard van de gevolgen van het desastreuze beleid.”

Pas schreef samen met Lode Vereeck in 2022 het boek‘Bodemloos’ over de transfers. Daaruit blijkt dat als alle transfers worden opgeteld de transfers maar liefst 12,9 miljard euro bedroegen. “Het is in het belang van Vlaanderen én Wallonië om een eind aan de miljardentransfers te maken”, aldus Pas. “Wallonië zal nooit een gezond beleid voeren zolang ze aan het geldinfuus van Vlaanderen ligt. Enkel een ordelijke opdeling van het land kan hieraan verhelpen.”