Op vijf jaar tijd is het aantal radicaal-islamitische vzw’s en feitelijke verenigingen met de helft toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die ik bemachtigde bij justitieminister Geens.
De commotie omtrent de lezingen in het stadhuis van Genk van moslimprediker Abid Tounssi maakte andermaal duidelijk hoe diep het islamextremisme in dit land zit geworteld. Omdat tot hiertoe nog geen objectieve cijfers beschikbaar waren over het precieze aantal radicaal-islamitische elementen die de Staatsveiligheid in de gaten houdt, vroeg ik cijfers op bij Justitie.
Waar er in 2012 nog 123 extremistische elementen onder de loep werden genomen, steeg dat afgelopen jaar tot 156. Een toename van meer dan een kwart. De stijging is het grootst bij de islamitische verenigingen, vaak obscure islamitische vzw’s die handig gebruik maken van de gunstige fiscale wetgeving. Waar er in 2012 nog 42 verenigingen op de radar van de Staatsveiligheid stonden, steeg dat in 2016 tot 61. Een stijging van 50 procent dus op amper vijf jaar tijd.
Parallel steeg ook het aantal door de Staatsveiligheid gevolgde extremistische imams en moskeeën. Waar dat er in 2012 respectievelijk 29 en 52 waren, steeg dat vorig jaar tot 37 en 58.
De werkelijke cijfers zijn wellicht veelvouden hiervan, aangezien de antiterreureenheden van de federale politie en de Staatsveiligheid zelf aangeven dat ze kampen met een gruwelijk gebrek aan personeelscapaciteit.
Toch zijn de bestaande cijfers een duidelijk bewijs dat het islamextremisme nog steeds aan een opmars bezig is. Wetende dat meer dan 1 op 4 gemeenten een islamextremistische vzw, imam of moskee herbergt, moet grote zorgen baren.
Naast een totale financiële drooglegging van de islamitische zuil pleit het Vlaams Belang voor bijkomende middelen voor de Staatsveiligheid. Dat de totaal overbodige senaat vandaag een groter budget heeft dan de Staatsveiligheid is waanzinnig. Schaf die instelling af en investeer ze in de versterking van onze Staatsveiligheid.