Vlaams Belang dient wetsvoorstel in om medewerkers voor gewezen ministers niet langer met belastinggeld te betalen
Met de vlucht van Charles Michel naar Europa zit de federale regering intussen aan 15 excellenties die het zinkende Belgische schip hebben verlaten. Eerder kozen ook al Kris Peeters, Jan Jambon, Hervé Jamar, Daniel Bacquelaine, Johan Van Overtveldt, Willy Borsus, Steven Vandeput, Sander Loones, Jacqueline Galant, Bart Tommelein, Elke Sleurs, Zuhal Demir, Theo Francken en Wouter Beke de vlucht vooruit.
Een KB uit 2001 stelt dat bij het ontslag van een regering of van een regeringslid een gewezen minister of staatssecretaris voor de verdere loop van de legislatuur twee medewerkers ter beschikking krijgt. Uit het antwoord op een vraag van Vlaams Belang fractievoorzitter Barbara Pas blijkt dat de meeste ex-excellenties maar al te graag van die mogelijkheid gebruik maken.
Vóór het ontslag van Wouter Beke en Charles Michel stond de teller reeds op 26.5 voltijdse equivalenten die ter beschikking werden gesteld, zowel aan ministers uit de regering Di Rupo (bvb Wathelet, Vande Lanotte, Di Rupo zelf, …) als uit de beide regeringen-Michel (Galant, Francken, Demir, Peeters, Van Overtveldt, …). Zelfs N-VA’er Sander Loones die amper vier weken minister was maakt gebruik van deze regeling om een extra medewerker aan te nemen.
De budgettaire kost voor de belastingbetaler per oud-regeringslid bedraagt maar liefst 110.000 euro!
Deze politieke zelfbediening is voor het Vlaams Belang onaanvaardbaar. Barbara Pas: “Het Vlaams Belang heeft in de federale Kamer een wetsvoorstel ingediend om hier eindelijk paal en perk aan te stellen. Sommige gewezen excellenties zijn vandaag niet meer politiek actief maar hebben nog steeds medewerkers. Anderen zijn intussen weer parlementslid en krijgen met hun extra medewerkers een voordeel dat andere parlementsleden niet hebben – wat uiteraard in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Daarenboven zal het schrappen van deze medewerkers leiden tot een structurele besparing van zowat een miljoen euro per jaar.”