Vlaams Belang eist zware sancties tegen Spanje

Barbara Pas: “Nationalisme is geen misdaad”

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd en vol ongeloof op de zware veroordeling van negen Catalaanse nationalisten vanwege ‘opruiing’. De opgelegde celstraffen zijn niet alleen ongegrond en buitenproportioneel, ze zijn een schandvlek op de Europese democratie. 

De beklaagden stonden terecht voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017. Volgens Barbara Pas, fractievoorzitter in de Kamer, was dit een politiek proces, waarbij de fundamentele vrijheid van een volk om zijn eigen toekomst uit te stippelen op een grove manier wordt gefnuikt. “De wraakzucht van de Spaanse staat is onuitputtelijk. Geen democraat kan dit aanvaarden”, aldus Pas.

Naast Europa treft volgens Pas ook België schuld door laf weg te blijven kijken. “Ondanks staatsterreur, economische chantage en zelfs politiek gevangenschap koos een duidelijke meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid.” Met een opkomst van meer dan 80 procent kon het referendum in 2017 bovendien niet weggezet worden als niet representatief. Catalonië koos voor vrijheid boven Spaanse suprematie. Al snel bleek democratie echter niet meer dan een vodje papier: verschillende sterkhouders belandden in de gevangenis en de Catalaanse president Carles Puigdemont vluchtte na het afzetten van zijn regering naar het buitenland en bevindt zich nu al meer dan twee jaar in België. 

Bij de Europese Commissie bleef het intussen angstvallig stil en ook de Belgische regering bleef in gebreke door manifest te weigeren de legitimiteit van een onafhankelijk Catalonië te erkennen. Barbara Pas: “De oorverdovende stilte was voor de Spaanse staatsnationalisten hét signaal om het pad van de onderdrukking verder te zetten. Vandaag betalen 9 vrijheidsstrijders een onnoemelijk hoge prijs voor die lafheid.” 

Het Vlaams Belang eist alvast dat Europees Commissaris Von Der Leyen onmiddellijk gesprekken opstart met Spanje. Inmiddels dienen de verschillende Europese lidstaten hun tanden te laten zien door dit groteske vonnis zowel in woord als in daad – middels economische sancties en terugtrekking van de ambassadeur – te veroordelen. Nationalisme is immers geen misdaad!