Het Vlaams Belang laat weten de nieuwe demarche van CD&V-Kamerleden Nahima Lanjri en Nawal Farih niet te zullen steunen. Het duo wil het systeem van de praktijktesten – valse telefoontjes of listige contactpogingen door de overheid om burgers te betrappen op discriminatie – hervormen, lees: uitbreiden en intensiever maken zodat er meer vervolgingen komen. “Moet dit een soort afleidingsmanoeuvre zijn om de gebroken beloftes tegen Vivaldi te verbergen? Als het dat is, heeft het alleszins het omgekeerde effect. CD&V is goed weg op om de nieuwe cdH te worden: losgeslagen links en politiek irrelevant.“
Het Vlaams Belang is zeer teleurgesteld in de linkse demarche die de CD&V lijkt te ondernemen. Nadat de laatstgenoemde partij besloot – tegen alle beloftes voor en na de verkiezingen – voluit te gaan voor de links- en Franstaliggedomineerde Vivaldi-coalitie zet het nu ook de harmonie in de Vlaamse regering onder druk. Dit door een ander links stokpaardje boven te halen: dat van de mystery calls. Eerder dit jaar zorgde dat thema reeds voor een minicrisis binnen de Vlaamse Regering. Ditmaal nemen Kamerleden Nahima Lanjri en Nawal Farih het voortouw op federaal niveau. Zij willen meer vervolgingen en veroordelingen rond discriminatie realiseren.
“Waar is de CD&V mee bezig? Mystery call-systeem heeft geen consensus in Vlaanderen”
“CD&V is blijkbaar vergeten dat het mystery call-systeem geen consensus heeft op Vlaams niveau bij haar coalitiepartners, dus tracht ze het maar op federaal niveau”, zo reageert Kamerfractieleider Barbara Pas. “Dat is dubbel deloyaal: het vertrouwen van de Vlaamse coalitiepartners wordt zo onder druk gezet, maar vooral het vertrouwen van de CD&V-kiezer wordt alweer geschaad. Wil de CD&V de nieuwe cdH worden? Dan gaat ze er hetzelfde (gebrekkige) aantal stemmen mogen bijnemen.”
Het Vlaams Belang laat weten het initiatief van Lanjri en Farih alvast niet te steunen, maar wil ook verder gaan dan dat. Pas laat weten een interpellatie met motie van aanbeveling voor te bereiden waarin het de overheid en haar ambtenaren verboden wordt om in hun communicatie burgers te beliegen. Dat moet gelden tegen een systeem als mystery calls, maar ook daarbuiten.
Eerder deze maand richtte Vlaams Belang al enkele pijlen op CD&V in een poging om Vivaldi te verhinderen. Zo betoogde het kortstondig aan het hoofdkwartier van de christendemocraten en loopt er een campagne op sociale media die de CD&V-burgemeesters rechtstreeks aanspreekt.