De regeringen op Vlaams en federaal niveau moeten maximale inspanningen ondernemen om de energiefacturen dit najaar betaalbaar te houden. Dat zegt het Vlaams Belang na nieuwe recordpieken in aardgas- en stroomprijzen. “Een contract afsluiten is nog nooit zo duur geweest. Het is duidelijk dat de afgelopen inspanningen van de federale paars-groene regering en de Vlaamse Zweedse te mager en te licht waren.” De partij pleit voor een volledige ontvetting van de factuur, een permanente BTW-verlaging en tijdelijke extra maatregelen wanneer dat deze winter nodig zou blijken.
Een jaarcontract voor gas of elektriciteit is peperduur. In juli werden reeds de hoogste prijzen ooit bereikt en deze maand worden deze prijzen overschreden tot gemiddeld 2.154 euro voor een gezin inzake stroom. Voor gas moet een overweldigende 3.791 euro betaald worden. En experts waarschuwen in Het Laatste Nieuws dat de prijzen deze winter nog hoger kunnen stijgen.
Verdoken belastingen moeten dringend uit energiefacturen
“De energiefactuur is en blijft een verdoken belastingbrief. Bijna 1.500 euro van de gemiddelde energiefactuur gaat nu naar taksen, lasten of de onrechtvaardige ‘openbaredienstverplichtingen’”, zo licht Vlaams fractieleider Chris Janssens toe. “Het is duidelijk dat de kleine inspanningen van energieminister Zuhal Demir (N-VA) omgekeerd evenredig zijn met de poeha die ze er rond maakte. De straatverlichting moest nooit in de facturen zitten, maar met het eruit te halen, komen we er niet. Ook Demirs voorzichtige kaasschaaf voor de overige taksen is te weinig. Er moet een radicale ommekeer gebeuren: álle verborgen lasten en taksen moeten uit de factuur en naar de algemene begroting, alwaar de Vlaamse Regering dringend moet besparen op zichzelf.”
Het Vlaams Belang wil dat deze kosten gecompenseerd worden door een slanker overheidsapparaat, met minder subsidies en zonder provinciebesturen en intercommunales.
BTW-verlaging moet permanent worden
Federaal dringt het Vlaams Belang er dan weer op aan dat de tijdelijke BTW-verlaging permanent wordt. “Op het het einde van het jaar gaat het btw-tarief opnieuw naar 21%”, zegt ook Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Dat is volstrekt onaanvaardbaar en onhaalbaar voor onze gezinnen. De BTW-verlaging moet dus permanent verlengd worden. Verder moet er voor komende winter nagedacht worden over tijdelijke noodmaatregelen zoals kortingen als die nodig zijn.”
De partij stelt dat de voorstellen fiscale merite hebben, “want als we nu investeren om de energieprijzen te duwen, duwen we meteen de inflatie en dus de nood aan indexering, wat op zijn beurt een inflatiecyclus vermijdt”, besluit Pas. “Het wordt dringend tijd dat de regering uit vakantiemodus en in noodmodus gaat, want de herfst en winter zullen er sneller zijn dan de huidige temperaturen doen vermoeden, en als het aan deze passieve regering De Croo afhangt, gaan onze mensen in de kou staan.”