Niet alleen op het kabinet van federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter(Groen) waren door bpost betaalde medewerkers aan de slag. Ook op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon(N-VA)werkte sinds 2015 een medewerker die betaald werd door bpost.“Het is duidelijk dat de tentakels van bpost tot op de hoogste politieke niveaus reiken“, zegt federaal fractieleider Barbara Pas.“Een onderzoekscommissie om deze Augiasstal uit te mesten, had op zijn plaats geweest. Jammer dat de Vivaldi-partijen en de PVDA hier niet van wilden weten en de belangenvermenging liever ongemoeid laten.”
Op het kabinet van Jan Jambon werkte sinds 2015 iemand die voor 70 procent betaald werd door bpost. Die persoon werd in 2012 aangeworven bij Bpost als “Head of Economic Affairs within the Legal and Regulatory Department” en maakte in 2015 de overstap naar het kabinet van Jambon. Die was toen vicepremier in de regering-Michel en zocht iemand met expertise op vlak van overheidsbedrijven. Toen Jambon Vlaams minister-president werd, verhuisde de medewerker mee en werd zelfs adjunct-kabinetschef. Ook toen bleef bpost het loon van de medewerker voor 70 procent uitbetalen. In december 2022 werd de medewerker administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen en pas dan werd ook zijn contract met bpost stopgezet. Dit nieuws komt er na de heisa met minister De Sutter die twee door bpost betaalde medewerkers op haar kabinet had, maar veroorzaakte amper een rimpeling in het water.
“Het is duidelijk dat de tentakels van bpost tot op de hoogste politieke niveaus reiken“, zegt Pas. “Het is onbegrijpelijk dat een door de federale overheid betaalde ambtenaar aan de slag was op een Vlaams kabinet. De N-VA heeft blijkbaar net zoals Groen de slechte gewoontes van de traditionele partijen overgenomen.”
Het Vlaams Belang vroeg vorige week de oprichting van een onderzoekscommissie rond bpost. “Dit werd helaas weggestemd door partijen die de stinkende potjes van bpost liever bedekt houden”, aldus Pas. “Een onderzoekscommissie om deze Augiasstal uit te mesten, had nochtans op zijn plaats geweest. Jammer dat de Vivaldi-partijen en de PVDA hier niet van wilden weten en de belangenvermenging liever ongemoeid laten.”
Bron: “Vlaams Belang“