N-VA wil Vlaamse democratie pauzeren voor PS

In een vraaggesprek in De Ochtend stelde Kamerlid Theo Francken(N-VA) dit weekend dat er eerst federaal onderhandeld moet worden over confederalisme, voordat er een Vlaamse regering gevormd kan worden.“Daarmee vallen de maskers opnieuw af”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.“Het is de N-VA enkel om regeringsdeelname te doen.”

Om het door de N-VA zo fel begeerde confederalisme te komen, moet er volgens Francken eerst met de Franstaligen onderhandeld worden. Daarom wil hij naarstig op zoek naar gesprekspartners in de Franstalige landshelft. Voor het N-VA-Kamerlid betekent dat ‘goed luisteren naar iedereen, met iedereen spreken, met iedereen on speaking terms zijn en kijken wat de mogelijkheden zijn.’ “We weten nochtans allemaal al wat die ‘mogelijkheden’ zullen zijn, aangezien er voor dat confederalisme ook een meerderheid aan Franstalige zijde nodig is”, aldus Pas. “Alleen met de PS zal hij er dus niet komen, en ik wens hem veel succes met de gesprekspartners Ecolo, MR en PTB.”

“DIT IS GEKNUTSEL WAARIN DE VLAAMSE KIEZER GEEN ROL SPEELT”

Het Vlaams Belang kan hieruit alleen maar afleiden dat de N-VA de Vlaamse democratie alweer in de diepvries zal willen steken totdat de Franstaligen bereid zijn een confederaal akkoord te sluiten. “Voor Francken is het dus niet aan de Vlaamse kiezer om te bepalen wat er in Vlaanderen gebeurt”, vervolgt Pas. “Het is duidelijk dat de N-VA vindt dat het aan de PS is om dat te bepalen.”

Naar de reden van die houding is het niet lang zoeken. “Vorige keer hebben de N-VA’ers zich federaal laten rollen nadat de Vlaamse regering tot stand was gekomen”, besluit Pas. “En omdat het de N-VA, zoals iedere andere traditionele partij, enkel om regeringsdeelname te doen is, wil men een herhaling van dit scenario te allen prijze vermijden. Maar het is en blijft geknutsel waarin de Vlaamse kiezer geen enkele rol meer speelt.”

Bron: “Vlaams Belang