Franstalige klachten voor cartoons en sleutelhangers

Vlaams Belang Brussel verspreidt momenteel zijn lokale bladen in de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze bladen bevatten informatieve en zeer gevarieerde artikelen en lichten de standpunten van het Vlaams Belang toe. Ook is een enquête opgenomen waarmee onze partij de bekommernissen van de Brusselaars in kaart wil brengen. Wie de enquête terugstuurt, ontvangt een klein gadget: een sleutelhanger met mini-werktuigen zoals een flessenopener en een mesje. De fenomenale afmetingen van dit gadget bedragen … 4 centimeter. Toch voldoende voor een paar Brusselse burgemeesters – die het beschieten van agenten met kalasjnikovs afdoen als “fiat divers” – om moord en brand te schreeuwen.

Zo beschuldigt de FDF-burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, Martine Payfa, ons van “het verspreiden van wapens” en belast ze de juridische dienst van haar gemeente met het onderzoek van een juridische klacht. Ook de CDH onderzoekt of de verdeling van de zakmesjes door Vlaams Belang juridisch kan tegengehouden worden.

Zet dit sleutelhangertje aan tot geweld? Natuurlijk niet. Het zet hooguit aan tot flesjes openen en nagels vijlen, meer kan je er immers niet meedoen. Met het zakmesje, dat door onze vrienden van het AFF tot hun grote ontzetting “steekwapen” wordt genoemd, kan je nog geen appel schillen. Een gewone balpen is als steekwapen veel gevaarlijker.
Ook verschillende kranten nemen klakkeloos dezelfde berichtgeving over als zou de inhoud van onze blaadjes uitsluitend gericht zijn tegen de migranten en dat de onveiligheid in de blaadjes uitsluitend aan migratie wordt gelinkt. Niets is minder waar. Men kan zeggen dat dit soort van interpretatie getuigt van een “foute” ingesteldheid, vermits de waarnemers er dingen in ontwaren die er niet in staan maar die door hún” zieke geest” wél worden waargenomen. Een soort zelfprojectie. Wie de échte inhoud wilt kennen van de Brusselse lokale bladen kan deze hier lezen.

Dat het AFF kampioen is in het gebruik van de hyperbool, de stijlfiguur van overdrijving, weten we al langer. Toch moeten ze qua desinformatie deze keer de duimen leggen voor franstalige journalisten. L Avenir zette naast een artikeltje over de Vlaams Belang-zakmesjes immers de afbeelding hiernaast ter illustratie…

Bovenop de klacht tegen de zakmesjes, heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain aangekondigd ook naar de rechter te zullen stappen vanwege een cartoon die het Vlaams Belang verspreidde. Naar aanleiding van zijn eis tot annexatie van de Vlaamse faciliteitengemeenten en een deel van Vlaams-Brabant, beeldden we de rabiate Vlamingenhater Maingain af in een bruin uniform met bijhorende laarzen en een armband met de letters FDF, verwijzend naar de Duitse “Anschluss” van Oostenrijk.

Misschien kan hij de andere spotprent beter waarderen…