Daad bij woord voegen en AZG niet meer financieel steunen

De uithaal van staatssecretaris Francken naar de reddingsacties van Artsen zonder Grenzen is hypocriet. Artsen Zonder Grenzen krijgt immers geld van de regering, en bovendien speelt de Belgische zeemacht zélf veerdienst voor illegale migratie naar het Europese vasteland.

Naar aanleiding van reddingsacties op de Middellandse Zee van Artsen Zonder Grenzen, haalde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken uit naar de ngo. Volgens Francken stimuleert Artsen Zonder Grenzen op die manier mensensmokkel en is de ngo door het gecreëerde aanzuigeffect medeverantwoordelijk voor de vele doden op zee – een kritiek die het Vlaams Belang al vaak heeft geuit (zie bijvoorbeeld hier), maar niet alleen richting ngo’s…

De Belgische zeemacht doet immers exact hetzelfde als Artsen Zonder Grenzen: veerdienst spelen voor illegale migratie naar het Europese vasteland. Tussen mei 2015 en december 2016 voerde de Belgische zeemacht drie operaties uit in de Middellandse Zee waarbij de marineschepen Godetia, Leopold I en Louise-Marie in totaal 2047 illegale immigranten naar het Europese vasteland brachten (operatie ‘Sophia’).

Op de vraag (via Twitter) of Francken samenwerkt met Artsen Zonder Grenzen, antwoordde hij “nee”, maar dat klopt niet. De Belgische regering werkt wel degelijk samen met Artsen Zonder Grenzen en geeft vaak centen voor noodhulp/humanitaire hulp, zoals 3 miljoen euro in 2014 voor projecten in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Theo Francken moet de daad bij het woord voegen en de financiële ondersteuning van Artsen Zonder Grenzen als stok achter de deur gebruiken. Blijft AZG illegalen naar Europa brengen? Dan geen centen meer! Ook moet hij zijn collega N-VA-minister Vandeput ervan overtuigen niet meer mee te werken aan het eindeloos binnenloodsen in Europa van illegale migranten.