Saoedi-Arabië en het ‘we-hadden-moeten’-beleid van de regering-Michel/De Wever

In de VN werd Saoedi-Arabië verkozen tot lid van de VN-vrouwenrechtencommissie. Deze verkiezing gebeurde met de actieve steun van België.

Gisteren ondervroeg ik daarover in de Kamer eerste minister-Michel (herbekijk hier) en stelde daarbij dat “Saoedi-Arabië het islamland is waar vrouwen niets kunnen doen zonder toestemming van een man, waar ze niet mogen autorijden en waar ze niet op straat mogen komen zonder hun haar en volledige lichaam te bedekken. Het enige wat vrouwen op straat er wel zonder problemen mogen, is gestenigd of onthoofd worden door sharia-beulen.

Zo’n land gaat, met steun van België, voor de VN de ‘rechten van de vrouwen’ vormgeven. Dat is toch knettergek! Wat is het volgende? Dutroux afvaardigen in het kinderrechtencommissariaat?

Twee vicepremiers in deze regering, de liberale ministers De Croo en Reynders verdedigen deze waanzinnige beslissing. Tot zover de idee van een superieure samenleving van VLD-voorzitter Rutten, met vrijheid als hoogste goed. Die vrijheid wordt uitverkocht met petrodollars. Saoedi-Arabië, dat zijn olierijkdom misbruikt om de hele wereld te chanteren en gewelddadig Wahabisme te propageren, durven ze niet te schofferen, maar alle vrouwen van de wereld wel.

Mijnheer de premier, sluit u zich aan bij uw vicepremiers? Is het werkelijk een regeringsstandpunt dat het een goede zaak is dat Saoedi-Arabië, waar kamelen beter behandeld worden dan vrouwen, verkozen is tot lid van de VN-vrouwenraad? Hoe gaat Saoedi-Arabië daar de internationale vrouwenrechten verdedigen? Met Waalse wapens?

Eerste minister Michel betreurde weliswaar het stemgedrag van de Belgische diplomaten en stelde dat “we hadden moeten” tegenstemmen in dit geval.

Dat is juist één van de problemen met deze regering: het ‘we-hadden-moeten’: “In tegenstelling tot uw twee liberale vice-premiers betreurt u, meneer de premier de stemming. Met andere woorden, we hadden neen moeten stemmen… We hadden moeten… Dat is het hele beleid van deze regering: een “we hadden moeten”-beleid. We hadden moeten zorgen voor een begrotingsevenwicht in 2018, we hadden moeten werk maken van de communautaire eisen zoals beloofd aan de Vlaamse kiezer,… “We hadden moeten”. Het zou een gepaste verkiezingsslogan zijn voor N-VA… Maar men heeft geen nee gestemd en door ja te stemmen bent u uw laatste geloofwaardig kwijt in de strijd tegen islamterrorisme en dossiers zoals de Grote Moskee in Brussel.”