Vandeput organiseert nieuwe asielinvasie

De nieuwe operatie van de Belgische marine voor de kust van Libië zal nog meer mensen aanzetten om de oversteek richting Europa te wagen. Volgens het grensagentschap Frontex staan momenteel 1 miljoen mensen klaar voor de Libische kust om naar Europa te komen.

In het kader van operatie ‘Sophia’ zet het Belgische fregat Louise-Marie maandag koers naar de kust van Libië. In de communicatie stelt Defensieminister Vandeput (N-VA) dat het doel erin bestaat mensensmokkelaars te onderscheppen. De ervaring leert echter dat deze peperdure operaties de mensensmokkel net in de hand werken. Gewetenloze mensensmokkelaars sturen immers steeds meer mensen in steeds gammelere vaartuigen op zee, in de wetenschap dat Europese schepen voor hen de veerdienst richting Europa organiseren. Eerder plaatste ook Fabrice Leggeri, directeur van het Europese grensagentschap Frontex grote vraagtekens bij de operaties van Europese schepen in de Middellandse Zee vanwege hun contraproductief effect.

Cijfers die ik opvroeg bij Defensie bevestigen die these. Zo brachten de marineschepen Godetia, Leopold I en Louise-Marie tussen mei 2015 en december 2016 in totaal 2.047 illegale immigranten naar het Europese vasteland. Kostprijs voor de belastingbetaler: 16,5 miljoen euro.

Geconfronteerd met deze feiten, roept het Vlaams Belang de Belgische regering dan ook op haar deelname aan de operaties op de Middellandse Zee stop te zetten. Het kan niet de bedoeling zijn onze marine te degraderen tot objectieve bondgenoot van mensensmokkelaars door de illegale immigratie te faciliteren. Wie het zakenmodel van de geraffineerde mensenhandel wil kraken, kan niet anders dan het signaal de wereld insturen dat wie op een bootje stapt in Libië geen automatisch toegangsticket tot Europa koopt.