Onderschepte transmigranten in havens met 65 procent toegenomen

Hoewel de problematiek van de transmigranten al een tijdje uit de schijnwerpers is verdwenen, blijkt dat het probleem allerminst is opgelost. Op een jaar tijd steeg het aantal aanhoudingen van transmigranten in havens met niet minder dan 65 procent.

In mei 2016 stemde de Kamer een wetsvoorstel van N-VA en Open VLD waarmee de problematiek van het binnendringen van onze havens door zogenaamde transmigranten moest worden aangepakt. Ik vroeg bij minister van Binnenlandse Zaken De Crem de cijfers op.

Daaruit blijkt dat het aantal transmigranten in onze havens nieuwe recordhoogten bereikt. Waar in 2017 ‘slechts’ 1.641 transmigranten werden opgepakt, steeg dat aantal vorig jaar tot 2.707. Een stijging van 65 procent op amper één jaar tijd. Het overgrote deel (96%) is voor rekening van de haven van Zeebrugge.

We kunnen concluderen uit de cijfers dat het beoogde afschrikeffect allerminst heeft gewerkt. Het tegendeel is veeleer waar. Het aantal transmigranten dat onze havens binnendringt met het oog op een overtocht naar Groot-Brittannië is in 2018 opnieuw explosief gestegen. Ik kan daaruit alleen maar besluiten dat de wet die in 2016 werd gestemd om daar paal en perk aan te stellen niet het beoogde doel bereikt.

Het geweer dient dan ook dringend van schouder te worden veranderd. Minister De Block moet hoogdringend doen wat haar voorganger, voormalig staatssecretaris Francken, al te vaak heeft verzuimd: transmigranten na interceptie in een gesloten centrum onderbrengen om hen vervolgens te repatriëren richting thuisland. Dat en niets anders leidt tot een afschrikeffect.