Vlaams Belang stapt naar Raad van State tegen benoeming door minderheidsregering in lopende zaken

Met Reynders verlaat 14deexcellentie het zinkende Belgische schip.

Met Didier Reynders hebben Wallonië en de MR opnieuw een Euromillions winnaar. Reynders wordt namelijk door de regering in lopende zaken voorgedragen als Belgisch kandidaat voor de post van Europees commissaris, en is zo reeds de 14de excellentie van de regering-Michel die het zinkende Belgische schip verlaat.

Het Vlaams Belang is niet te spreken over deze gang van zaken waarbij een regering in lopende zaken die over amper 38 van de 150 Kamerzetels beschikt zonder ook maar enig parlementair debat overgaat tot zo een belangrijke beslissing. Nochtans heeft het Vlaams Belang vorige week reeds een parlementaire vraag over de benoeming van Reynders ingediend.

Los van het feit dat op deze manier en buiten het parlement om twee Europese topfuncties in francofone liberale handen komen, is het onaanvaardbaar dat deze beslissing genomen wordt door een regering in lopende zaken die niet bevoegd is om zulke beslissingen te nemen. Het uitdelen van Europese topfuncties behoort uitdrukkelijk niét tot de lopende zaken.

Aangezien de minderheidsregering weigert het politieke debat hierover aan te gaan zal het Vlaams Belang deze benoeming dan ook juridisch aanvechten, en zal een procedure worden opgestart voor de Raad van State. “Lopende zaken” kunnen nu eenmaal niet worden uitgebreid om electoraal afgestrafte politieke vriendjes aan een win-for-life te helpen.