Het Vlaams Belang wil meewerken aan homogene bevoegdheden voor de deelstaten. De partij laat weten dat er nooit vooruitgang kan geboekt worden als men het communautaire taboe niet wil aanraken en de regio’s geen homogene bevoegdheden durft te verschaffen. “De coronacrisis heeft deze waarheid dodelijk duidelijk gemaakt”, klinkt het bij federaal fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). De partij is voorstander van een ordelijke opdeling van België, maar toont zich bereid om bij te dragen aan een twee derde-meerderheid zolang het leidt naar “meer homogene autonomie.” Eerder vandaag verscheen informatie die duidelijk maakt hoe de Belgische structuren hebben bijgedragen aan de wanordelijke aanpak van de coronacrisis.
Een analyse van vrijgegeven overheidsdocumenten die vandaag verscheen op de voorpagina van Het Laatste Nieuws is duidelijk. De institutionele ‘warboel’ die België is, heeft de aanpak van Covid-19 nog moeilijker gemaakt. “Het voortdurend schakelen tussen regionale en federale bevoegdheden vreet energie en tijd.” Dit omdat bevoegdheden tijdens de crisis overheen de niveaus verspreid waren – dit niet zonder onduidelijkheid en verwarring. Ook het financiële plaatje – wie betaalt wat – bleek problematisch. Het Vlaams Belang roept daarom de federale onderhandelaars – die hun formatie-opdracht hervatten – op om werk te maken van homogene bevoegdheden en werkelijke fiscale autonomie.
Pas wil meer macht voor de deelstaten: “Aan de neo-belgicisten die willen herfederaliseren, dat zal niets verhelpen. We hebben al meer dan anderhalf jaar geen volwaardige federale regering”
“Voor wie het nog niet duidelijk was: België werkt niet. En België werkt nog veel minder in moeilijke tijden. De coronacrisis heeft deze waarheid dodelijk duidelijk gemaakt”, vertelt Pas. “Maar aan de neo-belgicisten die hun riedeltje bovenhalen – dat we dan maar moeten herfederaliseren – kan ik alvast zeggen dat ook dit niets zal verhelpen. Het Belgisch niveau is immers het minst harmonische. We hebben niet voor niets al anderhalf jaar geen volwaardige federale regering. We hebben daarom homogene bevoegdheden voor de regio’s nodig en echte fiscale autonomie om ze te financieren. Alleen zo kunnen we vooruitgang boeken. We zijn voorstanders van een volledige Vlaamse onafhankelijkheid, maar elke stap die homogene autonomie vergroot, is een stap in de juiste richting.”
Het Vlaams Belang – dat 18 van de 150 Kamerzetels heeft – biedt de onderhandelaars daarom aan om op zoek te gaan naar structurele oplossingen “die de problemen bij de wortel aanpakken. En de wortel is België.” Concreet wil het Vlaams Belang meewerken aan elk voorstel dat homogene autonomie realiseert – dat wil zeggen, alle bevoegdheden met betrekking tot een materie – evenals fiscale autonomie: de mogelijkheid om zelf een belastingbeleid te kunnen bepalen om die desbetreffende bevoegdheden te organiseren.