Vlaams Belang pleit voor ‘Corona Equity Funds’ om jobs te redden

Het rechtsnationalistische Vlaams Belang heeft via een interpellatie in de Kamer voorgesteld om werk te maken van ‘Corona Equity Funds’. Dat zijn kapitaalfondsen waarin de gewone spaarder kan participeren en onder het toezicht van de Nationale Bank zouden worden geplaatst. De bedoeling is dan dat deze fondsen investeren in coronalijdende bedrijven en hen op die manier redden van het faillissement. “De notie is gelijkaardig aan de klassieke equity funds, maar zou eerder gericht zijn op KMO’s wier eigen vermogen sterk werd aangetast door de coronacrisis.”

Het Vlaams Belang trekt aan de alarmbel. 180.000 jobs staan op de tocht nu blijkt uit een ERMG-peiling dat maar liefst 1 op 5 technisch werklozen dreigt niet te hoeven terugkomen. Dat is bijna 6 procent van het totale aantal werknemers in de private sector. Volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel diende vandaag dan ook een interpellatie in in de Kamer rond een “broodnodige” economische relance. De partij brak daarin een lans voor zogenaamde ‘Corona Equity Funds’. Deze fondsen moeten onder meer kunnen participeren in het kapitaal van bedrijven.

Beleggen in ‘coronafonds’ van Vlaams Belang moet (deels) aftrekbaar zijn op belastingbrief

De bedoeling is dat we private kapitaalfondsen mogelijk zouden maken. Deze moeten fiscaalvriendelijk zijn. Met andere woorden, burgers die erin participeren moeten kunnen genieten van een belastingaftrek. Ook zouden de fondsen vooral gericht moeten zijn op onze KMO’s, die vaak de kleinste buffers hebben en dus het kwetsbaarst zijn tijdens zware momenten als deze.

De ‘Corona Equity Funds’ moeten middelen ‘poolen’ – op dit moment staat zo’n 280 miljard euro aan tegoeden op Belgische spaarrekeningen, duidt Van Lommel – en injecteren in noodlijdende bedrijven die te maken hebben met levensbedreigende schade door de coronacrisis. Op die manier wil het Vlaams Belang de duizenden jobs die mogelijk worden gemaakt door deze firma’s vrijwaren. Het fonds moet beheerd worden door de private banken en dit onder toezicht van de Nationale Bank.