acebook zal vanaf nu afbeeldingen, foto’s en filmpjes van Zwarte Piet verwijderen wanneer die worden gemeld. Dat kondigt het bedrijf zelf aan. Vlaams Belang is “not amused” en bestempelt dit als “censuur en een aanval op onze tradities”. De partij kondigt aan in het Europees Parlement samen met andere partijen een resolutie in te dienen om willekeurige censuur op de sociale media te veroordelen en zal bij de Commissie aandringen op actie. Ook in de Kamer zal de partij bevoegd minister De Backer hierover ondervragen.
Facebook en Instagram, beiden van zelfde huize, hebben aan hun gebruikers en adverteerders triomfantelijk meegedeeld dat zij specifiek in ons land en Nederland afbeeldingen, foto’s en filmpjes van Zwarte Piet zullen verwijderen wanneer die bij hen worden gemeld. De sociale media-aanbieder installeert dus een systeem waarbij de ene groep gebruikers een andere groep gebruikers kan verklikken voor een afbeelding die haar niet aanstaat.
Facebook en Instagram zouden gesproken hebben met ‘meer dan zestig organisaties uit verschillende landen’, organisaties die vaak enkel zichzelf vertegenwoordigen, maar niet met de democratische politieke vertegenwoordiging in Vlaanderen of Nederland, zo veel is duidelijk. Vlaams Belang herhaalt dat Zwarte Piet deel moet kunnen blijven uitmaken van onze eeuwenlange Sinterklaastraditie in de Lange Landen. Dit is uiteraard maar één voorbeeld van de strijd die links-progressieve activisten voeren en waar sociale mediabedrijven hun oren naar laten hangen zonder nog enige tegenstem te dulden.
Het Vlaams Belang roept bedrijven als Facebook en Instagram – die overigens als platform moeten beschouwd worden, net zoals het internet er zelf een is – op om respect te hebben voor onze grondwettelijke rechten en vrijheden en onze culturele specificiteit (Blackface is Amerikaans, Zwarte Piet Europees) en roept ook de politieke partijen in ons land (en Nederland) op om zich te engageren om wettelijke instrumenten te bouwen om censuur door privébedrijven als Facebook tegen te gaan.
Wij verwachten bovendien van minister van Digitale Agenda Philippe De Backer dat hij protest aantekent bij de bedrijven in kwestie. In een recent verleden wilde hij als Europees parlementslid immers nog dat Facebook transparanter zou worden over hoe het bepaalt wat we te zien krijgen in onze tijdslijn. Ten overstaan van de pers verkondigde hij toen nog: “Het kan niet de bedoeling zijn dat technologiebedrijven de arbiters worden van wat we denken. ‘Big Tech’ mag niet gaan bepalen hoe we denken.” Fractieleider in de Kamer Barbara Pas zal de minister aan zijn eerdere uitspraken herinneren.
Ook in het Europees parlement zal het Vlaams Belang actie ondernemen.“Dit is niet minder dan grove censuur en een aanval op onze tradities in naam van te ver doorgedreven politieke correctheid,” klinkt het. In het Europees Parlement zullen Vlaams Belang en andere partijen dan ook samen een resolutie indienen om willekeurige censuur op de sociale media te veroordelen en zullen zij bij de Commissie aandringen op actie.