Vlaams Belang wil commissie Binnenlandse Zaken bijeenroepen na rellen kust

et Vlaams Belang is niet te spreken over de afgelopen vechtpartijen en rellen in de kustgemeenten van Knokke en Blankenberge. Allochtone groepen jongemannen vochten er ruzies uit en gingen tekeer tegen de politie. In respons besloten de gemeentebesturen van Knokke en Blankenberge om tijdelijk dagjestoeristen te weren. “Onaanvaardbare discriminatie van iedereen”, zegt het Vlaams Belang. “De brave dagjestoerist moet het bekopen omdat – voornamelijke allochtone – amokmakers rel schoppen. Kan niet.”

De Vlaamse kust kreeg het flink te verduren afgelopen zaterdag. De warmste dag van het jaar verhitte al snel de gemoederen van tal van jongemannen die uit Brussel en andere grote steden afzakten naar het strand. De coronaregels werden aan de laars gelapt, er werd gevochten en de politie werd brutaal belaagd, zo was af te leiden uit tal van amateurfilmpjes. Na afloop waren de stranden bezaaid met afval achtergelaten door onfatsoenlijke bezoekers. De burgemeesters van Knokke en Blankenberge willen nu tijdelijk dagjestoeristen weren, maar het Vlaams Belang vindt deze maatregel zijn doel missen. De partij wil dat de Kamercommissie Binnenlandse Zaken uitzonderlijk bijeenkomt.

Vlaams Belang wil met ID-controles relschoppers kust er uit filteren

“Als het kan, moeten we preventief te werk gaan”, vertelt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), voorzitter van de BiZa-commissie. “In plaats van iedereen te verbieden om naar de kust te gaan, kunnen we treinreizigers verplichten om online een combiticket te kopen met de identiteitskaart. Bij aankomst kunnen de toeristen dan gevraagd worden om hun identiteitskaart te tonen (en een mondmasker aan te houden) en kan iedereen een dagpasbandje met een datum krijgen. Dat kan al veel mensen met slechte bedoelingen op voorhand afschrikken, maar bij overtredingen zal het ook veel evidenter zijn om amokmakers te identificeren en te vervolgen.”

Fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) laat tevens weten dat ze kritische vragen zal stellen aan binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) om na te gaan welk beleid de regering voert in reactie op “deze strandterreur. Net zoals het mogelijk is om zwarte lijsten te hanteren in recreatieparken en voetbalstadions, moeten we deze aan de kust gebruiken. Vervolgens moeten we deze misdrijven strenger bestraffen. Dat kan bijvoorbeeld door de dubbele nationaliteit bij herhaalde feiten af te pakken. Het geboefte moet eruit.”