Contactloos betalen ruim verdubbeld door coronacrisis: Vlaams Belang wil €50-grens behouden

Door de coronapandemie zit het contactloos betalen in de lift. De beslissing van Febelfin om de transactionele limiet van 25 euro te verhogen naar 50 heeft geleid tot een verdubbeling van het aandeel van contactloze verrichtingen in het totaal aantal transacties (stijging van 16 procent in februari 2020 naar 35 procent in juni 2020). “Dit is een mooie evolutie, maar toch blijft België hiermee ver achterlopen op de buurlanden. In Nederland bijvoorbeeld bedraagt het aandeel van contactloze betalingen reeds 81 procent.”

Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas die de cijfers opvroeg bij financiënminister Alexander De Croo (Open Vld) hoopt alvast dat de limiet van 50 euro na het beëindigen van de gezondheidscrisis niet opnieuw zal dalen.

“We vernemen van Febelfin dat er tijdens deze periode geen fraudegevallen worden gerapporteerd door de consumenten”, vertelt Pas die die data bemoedigend vindt. “Het scenario van criminelen die met een betaalterminal langs de handtas van een consument lopen om zo een contactloze kaarttransactie te initiëren is in de praktijk nog nooit voorgekomen. Wat dat betreft is er alvast geen enkele reden om de limiet weer terug te schroeven.”

Uit de cijfers blijkt tenslotte ook nog dat de uitrol van contactloze kaarten een versnelling heeft gekend. Banken zetten hier volop op in en eind juni was reeds 86 procent van de debetkaarten en 67 procent van de kredietkaarten uitgerust met de contactloze functionaliteit (NFC).