Toch luchtbrug voor covidpatiënten: “Te laat handelen heeft hoge prijs”

Afgelopen donderdag vroeg Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas aan premier Alexander De Croo (Open Vld) in de plenaire vergadering of hij kon garanderen dat alle coronapatiënten in een ziekenhuis in eigen land zullen kunnen worden behandeld. “De Croo gaf geen antwoord op deze vraag”, zegt Pas. “Maar amper één dag later kunnen we in de pers vernemen dat er coronapatiënten vanuit ons land naar het buitenland zullen worden overgebracht. De nieuwe premier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke lijken nu al de controle kwijt”.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en UZ Leuven) zijn er inderdaad plannen om een luchtbrug op te zetten om patiënten naar Duitsland te brengen. “Het is veelzeggend voor onze parlementaire democratie dat een premier in het halfrond weigert het antwoord te geven dat we daags erna in de pers moeten vernemen”, aldus Pas. “En nog verontrustender is dat deze regering de situatie duidelijk niet meer meester is. Coördinatie in eigen land volstaat niet meer”.

Wat de premier gisteren daarentegen wel zei, was dat het de eerste doelstelling blijft om de niet-covidzorg zoveel mogelijk te vrijwaren, in tegenstelling tot hetgeen in het voorjaar het geval was. “Maar in de praktijk blijkt dat dit nu al onhoudbaar is” zegt Pas. “De reguliere zorg wordt momenteel helaas al volop uitgesteld”.

Coronacommissaris Pedro Facon nam eerder deze week, in het kader van het uitstellen van de reguliere zorg, zelfs al het woord “ontspoord” in de mond. “De situatie is inderdaad ontspoord. Ik ga hierover Frank Vandenbroucke (sp.a) ondervragen”, besluit Pas.