“Quarantaine en toezicht aan grenzen blijft verhaal van onkunde”

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat de regels voor terugkerende reizigers niet waterdicht zijn. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf dit weekend toe dat de beveiliging nog steeds niet op punt staat”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Onbegrijpelijk na een jaar coronapandemie en 20.000 doden.” Daarnaast is het voor de partij al even onaanvaardbaar dat burgemeesters onvoldoende informatie krijgen om inwoners in quarantaine te controleren.

Precies een jaar geleden werden in luchthavens wereldwijd ingrijpende maatregelen genomen om het virus in te dijken. “Tot in Afrikaanse landen toe”, aldus Pas. “Hier werd elke preventieve maatregel echter onnodig bevonden. In de pers stelde Marc Van Ranst toen letterlijk dat hij eerder bang was van een gewone griep dan van het coronavirus.” Veel te laat werden de grenzen gesloten. Het Vlaams Belang, dat destijds als eerste pleitte om de grenzen voor reizigers uit risicogebieden te sluiten, stelt vast dat paars-groen uit de fouten die toen aan de grenzen werden gemaakt niet veel heeft geleerd.

“Om van fouten te leren moet men eerst inzien en aanvaarden dat ze begaan werden”

Het probleem stelt zich helaas niet enkel aan de grenzen. Binnen ons grondgebied slaagt de Vlaamse regering er niet in om in de nodige bescherming te voorzien. “Voor de kerstvakantie had de ploeg van minister-president Jan Jambon (N-VA) zich nog op de borst geklopt dat de met corona besmette Vlamingen, net zoals hun risicocontacten, streng zouden worden opgevolgd”, zegt fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Maar een maand later blijkt dat zestig procent van de gemeenten nog steeds niet in de mogelijkheid is gebracht om inwoners die in quarantaine zouden moeten zitten, te controleren.” De lijsten waarover de steden en gemeenten kunnen beschikken geven bijvoorbeeld niet aan of iemand uit het buitenland komt en of hij al gecontacteerd werd door contacttracing.

“In het binnenland of aan de grenzen, de fouten en gebreken in de aanpak van de eerste coronagolf zien we nog steeds terugkeren”, besluit Pas. “Dat werd afgelopen vrijdag in de Bijzondere Covid-commissie ook nog eens pijnlijk duidelijk toen de commissaris-generaal van de federale politie kwam getuigen hoe er binnen zijn diensten tot vandaag niemand weet hoe de quarantainemaatregelen moeten worden gecontroleerd.”