Corona-overtreders: Eén derde niet van Belgische nationaliteit

Uit het antwoord op een vraag van fractievoorzitter in de Kamer  Barbara Pas (Vlaams Belang) aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijkt dat een derde van de overtreders van coronamaatregelen niet de Belgische nationaliteit heeft. “De schuld van de regering”, reageert Pas, “met haar onduidelijke regels en slechte communicatie.”

In alle media leggen virologen en artsen er nu al maandenlang dagelijks de nadruk op hoe belangrijk het is om de coronamaatregelen na te leven. Dat is ook terecht, meent het Vlaams Belang. Het is noodzakelijk om nieuwe golven van besmettingen en nieuwe lockdowns te vermijden. Het Vlaams Belang heeft in naam van de volksgezondheid steeds opgeroepen om de maatregelen na te leven. “Ook al waren de maatregelen volkomen ongrondwettelijk. En zijn ze dat nog steeds, omdat de regering er niet in slaagt voor een pandemiewet te zorgen”, aldus Pas. “Om deze reden waren rechters al genoodzaakt overtreders van de coronamaatregelen vrij te spreken.”

“We mogen absoluut niet toelaten dat de volksgezondheid bedreigd wordt door te veel overtredingen”

Het Vlaams Belang vroeg zich echter af waar de meeste corona-overtredingen te vinden zijn. Uit de cijfers die Pas bij minister Verlinden hierover opvroeg, blijkt dat voornamelijk bij mannen te zijn (77 procent). “Om preciezer te zijn jonge mannen”, vervolgt Pas. “39,4 procent is jonger dan 25 jaar, twee derde is jonger dan 35 jaar.”

Het Vlaams Belang stelt daarnaast vast dat een derde van de corona-overtreders niet de Belgische nationaliteit heeft (32,3 procent). “Daarvan behoren veel mensen tot wat in de pers ‘moeilijk bereikbare groepen’ heet”, aldus Pas, die er ook op wijst dat niet elke bezitter van de Belgische nationaliteit van autochtone afkomst is.

“We mogen niet dweilen met de kraan open”, besluit Pas, die vooral beschuldigend naar de regering wijst. “Zolang de regels onduidelijk blijven en de communicatie te wensen blijft overlaten, zal er nooit een draagvlak voor de coronamaatregelen gecreëerd kunnen worden. Hoezeer mensen op het terrein en vele virologen ook hun best doen.”