Regering weigert zich te verantwoorden: Vlaams Belang vordert afwezige De Croo in parlement

Ondanks eerdere uitdrukkelijke beloftes van premier Alexander De Croo (Open Vld) begin dit jaar – dat kappers en andere contactberoepen open zouden mogen blijven – heeft het Overlegcomité gisteren (woensdag) beslist om het land voor de derde maal in een jaar tijd onder lockdown te plaatsen. “Het bewijs dat de paarsgroene regering noch haar woord kan houden, noch een doordacht plan van aanpak heeftaldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Ten derde male gebeurde dit zonder enig parlementair debat hierover. Meer nog: tijdens het vragenuurtje in de Kamer vandaag zal het zelfs onmogelijk zijn de premier hierover aan de tand te voelen, want hij stuurt gewoon zijn kat en zal gewoon de EU-top bijwonen. “Een premier die regeert via ministeriële besluiten en persconferenties, en het parlement en de oppositie botweg buiten spel zet, is ongezien en ongehoord”, reageert Van Grieken scherp. “Blijkbaar vindt premier De Croo de EU belangrijker dan de nochtans bijzonder ingrijpende coronamaatregelen in eigen land.”

Het Vlaams Belang zal zich als democratische oppositiepartij dan ook scherp verzetten tegen de minachting van De Croo voor het parlement. “Wij zullen bij aanvang van de zitting donderdag eisen dat de premier in het parlement tekst en uitleg komt geven”, zo zegt ook fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Zolang de premier weigert hierop in te gaan kan wat ons betreft de plenaire vergadering van de Kamer geen aanvang nemen. Indien premier De Croo denkt dat hij en zijn regering boven de democratie staan, is het onze plicht om hem ter verantwoording te roepen.”

NVDR: Na het uitsturen van bovenstaand persbericht en nadat ik ook in De Ochtend op Radio 1 verklaarde de eerste minister te zullen vorderen wijzigde De Croo dan toch zijn plannen en kwam naar het parlement… Waar ik hem een Pinokkio-pop overhandigde: u kan dat hier herbekijken