Voor Vlaams Belang is het sluiten van winkels, zonder dat daarvoor enige grond bestaat, onaanvaardbaar. “Na het eerste weekend met de huidige maatregelen is het duidelijk: dit is voor de meeste winkeliers de facto een sluiting, voor de derde keer”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Winkeliers zijn solidair en zijn zeker bereid offers te brengen om het virus in te dijken, maar een sluiting zonder aantoonbare reden is eerder pesterij dan solidariteit.”
Door de nieuwe regels die voor niet-essentiële winkels gelden, werd afgelopen weekend nog amper omzet geboekt. Winkels in de stadscentra hadden 60 procent minder omzet, in de winkelcentra liep dat zelfs op tot 85 procent minder omzet. De cijfers komen van de handelsfederatie Comeos. “De klanten waren niet geneigd om via verplichte reservatie naar de winkel te gaan”, aldus Van Lommel. “Als deze situatie zo blijft doorgaan, zullen vele handelaars sluiten en zitten we effectief met een derde sluiting.”
“De maatregelen van de regering zullen de sector 1 miljard euro aan omzet kosten: een broodroof die nergens op gebaseerd is, niet eens op een cijfer”
“Je kan er toch van uitgaan dat zulke verregaande maatregelen, die een hele sector zo hard treffen, doordacht en weloverwogen genomen zijn”, vervolgt Van Lommel. “Maar helaas is dat absoluut niet het geval. Het is nattevingerwerk, niet eens op basis van cijfers.” Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaf dat dan ook zonder verpinken toe in het VTM-journaal van vrijdag 26 maart. Op de vraag of het aantal besmettingen in de niet-essentiële winkels dan zo groot was en of daar cijfers over bestonden, was het antwoord letterlijk “die cijfers worden nog bekeken.” Fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) informeerde eerder ook al bij eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) naar die cijfers, maar kreeg op haar vraag gewoonweg geen antwoord. Van Lommel gaat hierover deze middag in de commissie Binnenlandse Zaken minister Verlinden ondervragen.
“Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei in november dat winkelen ‘geen groot risico’ inhoudt, maar dat een sluiting goed was voor ‘een schokeffect’. Ook toen waren er geen cijfers die de draconische maatregel konden verantwoorden”, besluit Van Lommel. “Ik stel voor dat Vandenbroucke zich niet meer bezighoudt met lichtzinnige sluitingen, maar het vaccinatiebeleid eens goed aanpakt. Dat zou pas voor iedereen een schok geven.”