Internationaal onderzoek vernietigend over WHO

Het Vlaams Belang is niet verwonderd over de resultaten van een onderzoek van het Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR) over de wereldwijde aanpak van de coronapandemie. “Het oordeel van de IPPPR is vernietigend. De pandemie had vermeden kunnen worden. Instellingen hebben verzuimd om burgers te beschermen tegen de pandemie die leidde tot meer dan drie miljoen doden”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “En vooral de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt een veeg uit de pan.”

Het IPPPR, een onafhankelijk onderzoekspanel met politici en wetenschappers, is er na een onderzoek dat er kwam op vraag van lidstaten van de WHO niet over te spreken dat wetenschappers jarenlang tevergeefs hebben gevraagd om beschermende maatregelen te nemen tegen eventuele pandemieën. “Hervormingen dringen zich op om deze schande in de toekomst te voorkomen”, aldus Pas. “En zeker de rol en de werking van de WHO moet herbekeken.”

“Voor de regering in ons land diende de WHO als een scherm om zich na elke blunder in de corona-aanpak achter te verschuilen”

Het IPPPR stelt dat de WHO al op 22 januari 2020 de noodsituatie had moeten uitroepen, maar daar nog meer dan een week mee wachtte. “En het duurde nog tot maart voor de WHO over een pandemie wou spreken”, aldus nog Pas. “Het feit dat het om een Chinees virus ging en de WHO geleid wordt door de Ethiopische communist Tedros Ghebreyesus, die zijn functie aan China te danken heeft, is daar niet vreemd aan.”

Net als de onderzoekers is het Vlaams Belang ervan overtuigd dat de WHO onafhankelijker moet worden. “Wat deze instelling vertoond heeft, was onmacht en onkunde”, besluit Pas. “Het IPPPR stelt voor dat de internationale gemeenschap de financiering van de organisatie beter gaat regelen. Zonder verandering wordt die financiering beter stopgezet. Net zoals de Amerikaanse oud-president Donald Trump zeer terecht heeft gedaan.”