Vlaams Belang voert actie in Mechelen voor vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van Voorpost-vonnis

Het Vlaams Belang blies deze avond verzamelen in Mechelen. De parlementsleden van de partij kwamen bijeen op de Grote Markt naar aanleiding van een uitspraak eerder vandaag tegen vier leden van de rechts-activistische groepering Voorpost. Zij werden schuldig bevonden aan ‘racisme en aanzetten tot haat’ wegens het vertonen van een spandoek waarop ‘Stop islamisering’ stond te lezen. Als reactie daarop daagden de Vlaams Belang-parlementsleden woensdagavond op met gelijkaardige spandoeken met eenzelfde boodschap, aangevuld met affiches met de boodschap ‘Stop censuur’. “De strafrechtelijke veroordeling van de vier Voorpost-activisten is ver voorbij een gerechtelijke dwaling. Dit is een aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren.”

Het Vlaams Belang voerde deze avond omstreeks 18u00 actie in Mechelen op de Grote Markt. Bij de aanwezigen waren de meeste kopstukken van de partij, waaronder voorzitter Tom Van Grieken, fractieleiders Barbara Pas (Kamer) en Chris Janssens (Vlaams Parlement), Europarlementslid Gerolf Annemans en Vlaams Parlementslid Filip Dewinter.

De actie vond plaats uit protest tegen de veroordeling van vier Voorpost-leden. Die laatsten werden veroordeeld tot celstraffen, drie met uitstel en één effectief. De vier Voorposters hadden zich op 30 mei 2020 met een spandoek, waarop ‘stop islamisering’ te lezen stond, naar de Mechelse Grote Markt begeven. Hoewel hun activiteit ‘coronaproof’ was, werden de Voorposters nagenoeg onmiddellijk opgepakt. Frappant, want Voorpost protesteerde er tegen het feit dat op exact dezelfde plaats tien dagen eerder tientallen moslims het Suikerfeest vierden, de coronaregels aan hun laars lapten en ongestoord hun gang konden gaan.

Met de veroordeling vindt het Vlaams Belang niet alleen dat het recht op actievoeren en vrije meningsuiting van Voorpost volledig is aangetast, maar tevens dat onze volledige democratie wordt ondermijnd.

“Weet u het nog? Het hellend vlak rond de racismewetgeving waar we al jaren voor waarschuwen? Het is bijna een regelrechte afgrond geworden”

“Dit is zonder twijfel een van de meest zorgwekkende dingen die ik tijdens mijn politieke loopbaan heb mogen meemaken”, verkondigt Van Grieken in zijn toespraak. “Het ultragevaarlijke precedent dat hiermee wordt geschapen, is moeilijk te overschatten. Het zal op deze manier niet lang duren voordat ook wij geviseerd worden, want wij zijn de partij bij uitstek die ageert tegen islamisering. En wie denkt dat het daarbij zal eindigen, dwaalt. Op deze manier zal iedereen die kritiek heeft op massamigratie en multiculturalisme vervolgd kunnen worden. Maar als je alle dissidente meningen verbiedt, verbied je de democratie.”

“We waarschuwen al jaren voor wat er nu is gebeurd: dat de racisme- en haatwetgeving zou misbruikt worden om legitiem politiek verzet te vervolgen en te bekampen”, vervolgt Van Grieken. “Onze kritiek en waarschuwingen voor een ‘gouvernement des juges’ werd weggelachen, maar het hellend vlak is nagenoeg een regelrechte afgrond geworden. Ik wil dan ook een algemene oproep doen aan al mijn collega’s parlementsleden en alle partijvoorzitters: willen jullie dan werkelijk dat het strafbaar is om tegen islamisering te zijn en dat te uiten? Zo ja, zeg dat dan eindelijk eens eerlijk en luidop. Zo nee, besef dan dat het de volledig verkeerde kant uitgaat en grijp mee in. Stop de censuur.”