“Beste Egbert Lachaert, stop de komedie of stap uit de regering”

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas betwijfelt de oprechtheid van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert – die zich dit weekend luidop afvraagt of iedereen van de coalitiepartijen nog loyaal en ‘met volle goesting’ in de regering zit. “Hij heeft nog maar net een asociaal pensioenvoorstel gemaakt om de PS te torpederen – die dan vervolgens zelf zonder overleg een onrealistisch pensioenplan in de pers lossen – en dan vraagt Lachaert doodleuk waarom de sfeer niet goed zit in zijn eigen coalitie?”, zo laat Pas optekenen. “Stop de goedkope komedie en de politieke spelletjes – deze ondemocratische regering zonder Vlaamse meerderheid had nooit veel cohesie of vertrouwen – de coronacrisis camoufleerde dit enkel.”

De coronacrisis lijkt stilletjes aan – gelukkig – voorbij te zijn, maar de ruzies binnen paars-groen worden des te heviger. Eerder vorige maand lanceerde Egbert Lachaert in aanloop van het pensioendebat een onoverlegd en verregaand voorstel – dat onder meer heel wat alleenstaande vrouwen zou raken – de PS riposteerde al snel met een onrealistisch en al even onoverlegd plan via pensioenminister Karine Lalieux. Dat plan werd direct naar de pers overgemaakt, maar zal indien uitgevoerd het onbetaalbare en onrechtvaardige Belgische pensioensysteem enkel verergeren. Consensus binnen paars-groen ging in ieder geval de deur uit, en de hele pensioendiscussie werd van tafel geveegd en uitgesteld naar het einde van het jaar. Zaterdag vraagt Lachaert zich luidop af in de Standaard waar de cohesie en‘goesting’naar toe is binnen zijn federale coalitie.
Lachaert zegt zo onder meer dat “als we België tegen 2030 willen klaarmaken voor een mooie 200ste verjaardag, dan moet deze regering wel enkele structurele keuzes durven maken”, aldus de Open Vld-voorzitter. “Elke partij zal over de eigen schaduw moeten stappen. De vraag is of iedereen daartoe bereid is. Zit iedereen met zijn hele hart en met zijn volle goesting in de regering-De Croo?”

“Als het 200-jarig bestaan van België afhangt van de cohesie en goeie sfeer binnen De Croo I – dan mogen wij als Vlaams-nationalisten de champagne ontkurken”

“Als het 200-jarig bestaan van België afhangt van de cohesie en goeie sfeer binnen De Croo I – dan mogen wij als Vlaams-nationalisten de champagne ontkurken – het enige wat deze regering bijeenhoudt is schrik voor de kiezer”, reageert Barbara Pas. “Maar alle gekheid op een stokje – dit soort politiek toneel is toch niet ernstig? Lachaert heeft net zelf de torpedo afgeschoten die is ingeslagen op de kruitkamer van de Vivaldi-boot. Niet dat er veel nodig was om die tot ontploffen te krijgen – er is nooit veel samenhang te verwachten binnen een monstercoalitie van 7 partijen zonder Vlaamse meerderheid. Dat zeiden we van het begin. De coronacrisis heeft enkel wat uitstel van executie gegeven.”

“En als het vertrouwen en de cohesie echt weg is in de regering, waarom doe je er dan ook überhaupt mee voort?”, vraagt Pas zich af. “Niet om de wensen van de Open Vld-achterban waar te maken alleszins. Lachaert is verkozen als voorzitter met een Vlaamsgezind en gedurfd plan dat zijn achterban aansprak: geen kernuitstap, volledige fiscale autonomie voor de deelstaten enzoverder. Exact het omgekeerde voert Open Vld nu mee uit en het staat in de sterren geschreven dat het 20-jaar-voorstel van Lachaert er ook niet zal komen – waar we natuurlijk niet rouwig om zullen zijn. Meneer Lachaert, stop de komedie of stap uit de regering – ze zullen u niet missen en wiskundig hebben ze u toch niet nodig.”