Goed om het van een ander te horen: cordon is ondemocratisch

“Een partij die meedoet aan verkiezingen kan meebesturen”, parafraseert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het zijn niet mijn woorden, maar die van Studio 100-baas Gert Verhulst, vandaag in De Morgen. Iedere democraat en ieder zinnig mens deelt uiteraard die mening, maar weinigen bevinden zich in een voldoende onaantastbare positie om zich openlijk tegen het cordon sanitaire uit te kunnen spreken.”

“Het gebeurt niet heel veel, maar De Morgen bracht met het vraaggesprek met Verhulst eens een lezenswaardig stuk”, aldus Pas. Niet enkel werd het antidemocratische cordon tegen het Vlaams Belang er aangepakt, ook kwamen de reacties op de uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez – volgens Verhulst waren die overdreven – er ter sprake. Net als het huidige woke-gebeuren. “Verhulst vraagt zich heel terecht af of het wel echt zo is dat bijvoorbeeld de hele zwarte gemeenschap altijd zo waanzinnig gekwetst wordt. Volgens hem gaat het meestal om een kleine minderheid die denkt voor de hele gemeenschap te mogen spreken.”

“In een echte democratie heb je vrije meningsuiting en geen cordon”

“Het cordon is een antidemocratisch gedrocht. Geen burger heeft zich daar ooit over kunnen uitspreken en het werd uitgedacht om de wil van de kiezer steeds opnieuw te kunnen negeren”, aldus nog Pas. “Maar het cordon beperkt zich helaas niet tot de politiek. Er bestaat daarnaast ook een cordon médiatique, de boycot en de discriminatie van Vlaanderens grootste partij in de geschreven en audiovisuele media.”

“Bekende mensen en mensen die om den brode in de media verschijnen moeten in dit land wel dubbel uitkijken alvorens ze zich bezondigen aan onaanvaardbare of onvergeeflijke zaken zoals het uiten van kritiek op het cordon”, besluit Pas. “Iedereen heeft jaren geleden bijvoorbeeld al kunnen zien hoe de Strangers uitgespuwd en gebroodroofd werden na een optreden voor het Vlaams Blok. Slechts mensen die nauwelijks te raken zijn, zoals een Urbanus of een Gert Verhulst, kunnen vrijuit spreken.”