“Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen verkwist belastinggeld”

“Het proces tegen tv-maker Bart De Pauw heeft minstens 130.000 euro belastinggeld gekost, maar het werkelijke bedrag ligt wellicht veel hoger”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Heeft het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen geen andere prioriteiten? Dit is wel heel wrang voor de slachtoffers van verkrachtingen die hun advocaatkosten zelf mogen ophoesten.”

Uit onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt dat de erelonen van de advocaten die de vrouwen in de zaak-De Pauw bijstonden, volledig betaald werden door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Zo ging er al 115.000 euro belastinggeld op aan de erelonen en nog eens 15.000 euro aan een psychologenverslag”, aldus Pas. “Maar de factuur zal ongetwijfeld nog sterk stijgen, aangezien de aanloop van het proces en de zittingsdagen nog niet werden gefactureerd.”

“130.000 euro belastinggeld voor de advocaten in de zaak-De Pauw, en dan mogen we blijkbaar nog blij zijn, want de raadslieden in kwestie gaven ‘30 procent korting’”

“Hoewel het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen een overheidsinstelling is, vond men het niet eens nodig een aanbesteding uit te schrijven. Men contacteerde rechtstreeks een van de duurste advocatenkantoren van het land”, vervolgt Pas. “Op een dergelijke onverantwoorde manier met belastinggeld smijten is een gebruik dat men vaak bij socialisten ziet. Het verwondert me dan ook niet echt dat de adjunct-directeur van het Instituut, Liesbet Stevens, die algemeen beschouwd wordt als de gangmaker van het proces en de kwelgeest van De Pauw, bij de recentste gemeenteraadsverkiezingen in Leuven prijkte op de lijst van Vooruit.”

“Het Instituut heeft er alles aan gedaan om het bedrag geheim te houden”, besluit Pas, die de volledige cijfers vergeefs opvroeg bij staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo). “Journalisten die hiernaar informeerden kregen geen antwoord en via mails aan Vlaams Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) poogde het Instituut hen zelfs het zwijgen op te leggen. Deze gang van zaken roept vragen op over de ethiek binnen het Instituut. Maar het is vooral veelzeggend dat het Instituut minstens 130.000 euro belastinggeld veil had voor de zaak-De Pauw en dat vrouwen die slachtoffer werden van verkrachtingen op geen enkele steun hoeven te rekenen in de procedures die hen aanbelangen.”